Проучваме френския опит в планинския туризъм

Проучваме френския опит в планинския туризъм
Зам.-министър Бранимир Ботев обсъди възможностите ни за планински туризъм с президента на клъстер Montagne Ксавие Гало-Лавале. Снимка: hoteli-bansko.com
A A+ A++ A

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с президента на клъстер Montagne Ксавие Гало-Лавале, съобщиха от икономическото ведомство. Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Франция в развитието на планинския и ски туризъм. „Убедени сме, че страната ви има много голям потенциал да разгърне планинските си зони за четири сезона така, че те да не бъдат само ски курорти“, подчерта гостът.

Според него България има изградена култура, опит и история в планинските дейности и те трябва да се използват максимално, за да бъде конкурентна на международните пазари. Заместник-министър Ботев акцентира, че е от особено значение да се анализира спецификата на региона, което поставя нови качествени изисквания пред туристическата индустрия.

Г-н Лавале посочи като големи плюсове стратегическото географско положение на нашата държава и големия социален ефект за развитието на туристическия отрасъл в области с голяма безработица и по-ограничена професионална реализация на хората. Той поясни, че в района на Рила например има потенциал за откриване на 7000-10 000 работни места.

За България това е чудесна възможност да създаде на своя територия истинска международна туристическа дестинация. Клъстер Montagne е публична асоциация, която обединява специалисти в областта на устройството на територията, инженеринга и организирането на дейности, свързани със строителство на обекти за планинския туризъм.

Компанията развива съвместни проекти с Казахстан, Турция и други държави, а нейни специалисти създадоха и в момента управляват комплекса в Сочи, който бе домакин на последните Зимни олимпийски игри.

#Бранимир Ботев #Казахстан #Турция #Сочи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"