Депутатите от БСП и "Атака" приеха позиция за Украйна

Депутатите от БСП и "Атака" приеха позиция за Украйна
Документът няма тежест на позиция на цялото Народно събрание, а единствено на външната комисия.Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Комисията по външна политика в парламента прие становище за Украйна, предаде БГНЕС.

"Като изразява дълбоката си тревога от задълбочаването на кризата в Украйна в югоизточните райони на страната и действия, довели до нови жертви; като проявява силна загриженост за сигурността на населението, включително българската общност в засегнатите от увеличаващите се размирици в област Донецк, Луганск и Одеса; като обръща особено внимание на дестабилизацията на Европа от конфликта в Украйна и отражението на кризата върху България, Комисията по външна политика, като се ръководи от принципите на хуманизма и международното право, от зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите и предпочитането на политическия диалог пред налагането на последващите санкции: Изказва своите искрени съболезнования на близките на загиналите вследствие на сблъсъците на 2 май тази година в Одеса и осъжда насилието, довело до десетки човешки жертви в югоизточните райони на страната.

Призовава компетентните органи да проведат обективно разследване на действията, довели до кръвопролитията и виновните да бъдат изправени пред съда. Смята, че ескалацията на конфликта води страната към гражданска война.

Настоява властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи. Очаква управляващите да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира зачитане на правата на всички граждани, включително на лицата от българската общност в Украйна", гласи част от приетото становище на външната комисия“, се казва в позицията.

Текстът, предложен от председателя на комисията, Янаки Стоилов, бе приет с гласовете на БСП и "Атака". Членовете на ДПС и ГЕРБ да не взеха участие в гласуването.

Документът няма тежест на позиция на цялото Народно събрание, а единствено на външната комисия.

#Народно събрание #депутати #позиция #Украйна #БСП #ДПС #ГЕРБ #Атака #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"