Повдигнаха обвинение на началника на кабинета „Орешарски“

Повдигнаха обвинение на началника на кабинета „Орешарски“
Очаква се да повдигнат обвинение на Мария Дивизиева за злоупотреба с евросредства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата повдигна обвинение на началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

„Обвиняват ме в престъпление по член 248, ал. 3, че съм помагала и умишлено улеснила полковник Петър Петков да представи неверни сведения по програмата“, каза Мария Дивизиева. Не й е наложена мярка за неотклонение.

Според нея става дума за някакво доста сериозно недоразумение. "Няма нужда да казвам – не съм извършила престъпление", заяви Дивизиева и допълни, че се надява прокуратурата "много бързо да си свърши работата – обективно и безпристрастно".

Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева се яви в сградата на ДАНС. Тя беше призована, за да й бъде повдигнато обвинение.

Според обвинителите Дивизиева, заедно с магистратите Веселин Пенгезов и Петър Петков, е злоупотребила с усвояването на евросредства по проект, финансиран по оперативната европрограма „Административен капацитет“ за информационно обслужване на военните съдилища.

Според прокуратурата Дивизиева е съдействала на Пенгезов и Петков по европроекта. По времето, когато е била шеф на Дирекция ОПАК – управляващ орган на програма „Административен капацитет“, тя е поела ангажимент пред бенефициентите, че отклонението от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано.

На 28 април, когато на двамата висши магистрати бяха повдигнати обвинения, Дивизиева заяви, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно и че вярва в „обективността и безпристрастността на разследването“.

Обвинението срещу съдия Пенгезов и срещу съдия Петков е за длъжностно присвояване по проект за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен.

#началник #Кабинет #Орешарски #ДАНС #Мария Дивизиева #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"