Общини с висока безработица кандидатстват за еднократна помощ

Общини с висока безработица кандидатстват за еднократна помощ
Общините с висока безработица ще имат право да кандидатстват за еднократна държавна помощ. Снимка: burgas-podlupa.com
A A+ A++ A

Закъсалите общини с безработица над средната за страната за 2013 г. ще могат да кандидатстват за еднократна държавна помощ. Подпомагане веднъж годишно ще могат да получат всички местни власти с финансови затруднения, отговарящи на конкретни финансови критерии и при условие, че имат план за повишаване данъчната събираемост, за изплащане на просрочените задължения и график за обслужване на дълговете си.

Това е предвидено в проект на Министерството на финансите за Наредба за условията, реда и критериите за предоставяне на средствата на общини в затруднено финансово състояние за 2014 г. Размерът на държавната помощ по наредбата ще се определя на базата на финансовото състояние на общината, дълговете и заложените резултати.

Затруднените общини обаче трябва да кандидатстват за еднократно финансиране максимум до 7 дни след обнародването на нормативния акт в „Държавен вестник“, предупреждават вносителите на проекта. Кметовете, получили субсидията, ще са задължени на отчитат изпълнението на общинските бюджети всяко тримесечие.

Наредбата цели да постигне финансова ангажираност на кметовете към управлението на общински средства, да повиши финансовата дисциплина и контрола върху разходването на общински пари и да минимизира факторите и причините за натрупване на просрочени задължения.

Проектонаредбата обаче изключва от подпомагане общините, които трябва да възстановят на ЕС изразходвани средства по линия на еврофондовете за изграждането на инфраструктурни проекти по оперативни програми.

#общини #безработица #кметове #еврофондове #инфраструктурни #помощ #субсидия #задължения #резултати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"