България ядоса Брюксел заради енергийния пазар

България ядоса Брюксел заради енергийния пазар
Ако България и другите седем държави не спазят задължението си, Комисията може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Европейската комисия настоятелно прикани България и още седем държави членки да изпълнят правните си задължения по отношение на директивите от третия енергиен пакет, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Отварянето на енергийните пазари е от съществена важност за конкурентоспособността на икономиката на Европейския съюз като цяло, се казва в съобщение на Комисията.

Ефективният, взаимосвързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа ще предложи и на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, и ще направи пазара достъпен за всички доставчици, гласи още то.

Директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет трябваше да се транспонират от държавите членки до 3 март 2011 г.

Към днешна дата България, Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния и Словакия не са информирали Комисията относно мерките за транспониране на двете директиви, а Естония не е внесла информация по отношение на Директивата за природния газ, посочва ЕК.

Поради това днес Комисията изпрати 15 мотивирани становища на тези 8 държави членки, за да ги прикани настоятелно да спазят правното си задължение, се уточнява в съобщението.

Държавите членки имат срок от два месеца, за да предприемат мерки. Ако не спазят задължението си, Комисията може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз, категорични са от ЕК.

През февруари 2011 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС обявиха нуждата от завършване на вътрешния енергиен пазар до 2014 г., се казва още в съобщението.

Според Еврокомисията своевременното и пълно транспониране на европейското законодателство относно единния пазар на природен газ и електроенергия в националните нормативни уредби е от съществена важност за постигането на тази цел.

Третият енергиен пакет съдържа важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите, гласи текстът.

Засегнатите директиви от третия енергиен пакет са:

Директива относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ (2009/73/ЕО)

Директива относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия (2009/72/ЕО)

Настоящата процедура за нарушения на правото на ЕС се занимава със случаи на неуведомяване за транспонирането на третия енергиен пакет.

Същевременно Комисията анализира мерките, нотифицирани от държавите членки, които са транспонирали директивите само частично, и в следващите няколко месеца ще реши какви стъпки трябва да се предприемат, казват още от ЕК.

#Съд на Европейския съюз #Естония #Словакия #Румъния #Холандия #Люксембург #Испания #Кипър #електроенергия #природен газ #Европа #ЕС #Европейския съюз #третия енергиен пакет #Комисията #Еврокомисията #България #ЕК #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »