Според експерт: Икономиката ни трябва да се диверсифицира

Според експерт: Икономиката ни трябва да се диверсифицира
Икономическото развитие на страната ни ще бъде зависимо както от вътрешни, така и от външни фактори, твърди експерт от Института за пазарна икономика. Снимка: vnos-iznos.com
A A+ A++ A

„Икономическото развитие на страната ни ще бъде зависимо както от вътрешни, така и от външни фактори. „С оглед на ситуацията в Украйна, действително, потенциалните икономически ефекти от задълбочаване на кризата не се осъзнават достатъчно добре от някои хора, продължава да се казва, че едва ли не се преекспонира икономическият аргумент на евентуални санкции“, смята Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите му, това не е така, защото само износът на български лекарства за Русия е близо половин милиард лева, което означава освен много пари и работни места. Експертът смята, че трябва да се предприемат действия в посока диверсификация, но в краткосрочен план, с оглед на случващото се в Украйна.

Въпреки прогнозите на Европейската комисия за 2%, най-вероятно икономическият ръст тази година за България ще бъде около 1% - 1,5%, заяви икономистът. Според него, ако санкциите спрямо Русия останат на ниво само за избрани руски лидери, последствията за България няма да бъдат големи.

#Украйна #България #Русия #икономика #пари #работни места #диверсификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници