ЕС наложи нови санкции на Сирия

ЕС наложи нови санкции на Сирия
Санкциите включват също така ембарго върху товарните полети от Сирия, които вече няма да могат да кацат на европейска територия. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Държавите – членки на Европейския съюз, съобщиха, че са приели нов пакет от санкции срещу Сирия заради продължаването на репресиите.

Те са насочени главно срещу Централната банка на страната и товарния въздушен транспорт, предадоха АФП и БГНЕС.

„Приети бяха ограничителни мерки“ на срещата на външните министри на държавите – членки на ЕС, в Брюксел, съобщи ЕС в комюнике.

Те включват замразяване на имуществото на Сирийската централна банка в Европа и забрана на търговията с ценни метали като злато.

Санкциите включват също така ембарго върху товарните полети от Сирия, които вече няма да могат да кацат на европейска територия.

Вариантът за налагане на пълно ембарго върху пътническите полети от Сирия за момента беше изоставен, тъй като може да попречи на чуждестранни граждани да напускат страната, съобщиха дипломати.

Още седем души бяха включени в списъка от над 150 лица, организации и компании, сред които основните членове на сирийския режим, на които е наложена забрана за издаване на визи в Европа, а имуществото им е замразено. Имената им ще бъдат публикувани утре.

Междувременно редица външни министри на държавите – членки на ЕС, сред които френският и британският, разкритикуваха референдума в Сирия за нова Конституция, като заявиха, че той няма правдоподобност заради продължаващото насилие.

„Когато виждаме председателя на Камарата на Националното събрание на Сирия да се усмихва, гласувайки на този референдум, това показва, че става въпрос за зловещ маскарад. Това е недостойно, защото в същото време над Хомс и други градове падат бомби“, заяви френският външен министър Ален Жупе при пристигането си за срещата на външните министри в Брюксел.

„Вотът вчера не излъга никого. Да откриваш избирателни секции, като същевременно продължаваш да откриваш огън срещу цивилни, не е правдоподобно в очите на света“, също не спести критики британският му колега Уилям Хейг.

„Ще запазим натиска“ с новия пакет от „много силни“ санкции. Освен това полагаме всички възможни усилия, за да позволим евакуирането на журналисти, блокирани в Хомс“, каза още Жупе.

#Сирия #Хомс #бомби #Европейския съюз #ЕС #Брюксел #Европа #Ален Жупе #външен министър #Уилям Хейг #референдум #журналисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"