Близо 100 млн. евро сме похарчили в съседни държави за празниците

Близо 100 млн. евро сме похарчили в съседни държави за празниците
Оказва се, че туризмът на съседни държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от родния туризъм. Снимка: www.airtravel.bg
A A+ A++ A

Оказва се, че туризмът на съседни държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от родния туризъм. Освен това в почивните дни много българи отидоха в Турция, Македония и Сърбия. С техните харчове може да се окаже, че за празниците сме похарчили при комшии почти 100 млн. евро.

Близо 50 млн. евро са похарчили българите само в Гърция за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции. Според данни на Гранична полиция, за Гърция през в почивните дни са пътували 260 хил. българи.

От тях поне 85 хил. са били за две или три нощувки. Средно на човек са похарчени около 400-500 евро за спане, кафе, ресторанти, сувенири, шопинг. Това прави общо около 40 млн. евро. Ако останалите просто са се разходили за ден без преспиване, са оставили в Гърция поне по 50 евро на човек, или още около 10 млн. евро.

Гърция успя да привлече родните туристи с атрактивни пакети, добро обслужване и вкусна и качествена храна. Тамошните телевизии непрекъснато са излъчвали репортажи, как западноевропейските туристи са полудели по гръцката кухня, с което дестинацията им става още по-привлекателна.

Навсякъде в ресторантите менютата вече са на български. На фериботите моряците дават команди на български и така улесняват шофьорите ни при паркирането. Родни трикольори се веят пред повече таверни.

#туризъм #Гърция #Турция #Сърбия #Македония #телевизии #кухня #паркиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници