Русия иска 4 млрд. долара гаранция от Visa и Mastercard

Русия иска 4 млрд. долара гаранция от Visa и Mastercard
A A+ A++ A

Международните компании за кредитни карти са изправени пред сериозни трудности относно операциите си в Русия. Това се случва след като президентът Путин подписа нов строг закон в отговор на решението на Visa и Mastercard да не работят с две от най-големите банки. Става въпрос за банка „Россия", популярна като „банката на Путин“, дъщерната й Sobinbank, както и SMP Bank на братята милиардери Ротенберг, също приближени на руския президент.

Законът предвижда създаването от 1 юли на конкурентна националната платежна система и едновременно с това налага нови изисквания на международните компании, които работят в страната. Новите разпоредби забраняват на чуждите разплащателни системи да спират услугите си за руски клиенти и ги задължава да разположат в Русия центровете си за обработване на данни.

Като гаранция операторите ще трябва да внесат обезпечение в централната банка на Русия, равна на средната стойност на сделките за два дни. Visa и Mastercard заедно обработват 1,9 млрд. долара на ден по данни от миналата година, което е 90% от всички безкасови плащания в Русия. Това означава, че очакваното обезщетение трябва да е размер 3,8 млрд. долара.

Законът гласи още, че ако системата за плащане едностранно замрази операциите за руски клиенти, компанията трябва да плати такса в размер на 10% от депозита за всеки ден без услуга. От Visa излязоха с официално изявление, в което се посочва, че няколко разпоредби в закона са безпрецедентни и ще имат силно въздействие върху пазара на плащания в Русия – особено за картодържатели, финансови институции и търговци. Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с правителството, за да разрешим тези проблеми, се казва още в изявлението.

Създаването на вътрешна система за плащане, каквато преди време беше открита в Австралия, ще направи финансовата система на Русия по-стабилна и сигурна, коментира Владимир Тихонов, анализатор в инвестиционната банка „Откритие“. Дори Русия да създаде свои собствени платежни карти, ще трябва да се подписват споразумения с чуждестранни платежни системи, за да може тези карти да работят в чужбина, добави той.

По думите му създаването на национална система за плащане не е заместител на Visa и Mastercard. Ако двете компании напуснат, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса, категоричен е Тихонов.

#Русия #Visa #Mastercard

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"