Защо чак сега се разбра, че магистрати са злоупотребили с европари?

Защо чак сега се разбра, че магистрати са злоупотребили с европари?
A A+ A++ A

Прокурорът по делото за измама с евросредства от страна на магистрати Стоил Тойчев попита защо чак сега става ясно, че е започнало досъдебно производство за измама с европейски проект и европейски пари от страна на съдиите Веселин Пенгезов, Петър Петков и началника на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

„Това време е отнето изключително и само на мен. Не съм работил с колеги, не съм работил с оперативни. Така че не трябва да се спекулира с това, че по делото е бил ангажиран някакъв крупен екип, който си е „губил времето 5 години с разследването“, коментира Тойчев в студиото на Нова телевизия.

Прокурорът призна, че Наказателният кодекс е прекалено бавен и тромав.

Обвинителят категорично отрече да е имало опит за натиск или въздействие върху него.

„Неща, които не могат да бъдат подкрепени с факти, няма как да бъдат коментирани. Имало е опит за влияние, но не мога да коментирам това в момента“, коментира прокурорът.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов получи четири обвинения. В три от обвиненията Пенгезов е посочен като помагач на полк. Петър Петков, а четвъртото е за военно длъжностно престъпление.

Двамата са разследвани още от 2010 година за неправомерно изразходване на евросредства за изграждане на информационна система за военните съдилища. Европроектът е от 2008 г., когато Пенгезов е шеф на Военно-апелативния съд. След като той оглавява Софийския апелативен съд, работата е продължена от Петков, който заема мястото му във Военно-апелативния съд.

#Веселин Пенгезов #Петър Петков #Мария Дивизиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"