Плевнелиев: Парламентът не може да контролира Президентството

Плевнелиев: Парламентът не може да контролира Президентството
„Нека да съм категорично ясен, че като президент съм се заклел да браня Конституцията на страната и точно това смятам да правя”, каза държавният глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията и актовете на президентската институция, те се контролират от Конституционния съд, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Това стана на брифинг с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев след среща между двамата, предаде БГНЕС.

Изказването на Плевнелиев беше в отговор на въпрос дали възприема като предшественика си Първанов създаването на временната парламентарна анкетна комисия като атака срещу президентската институция и как би възприел една евентуална проверка на работата си от страна на НС.

„Нека да съм категорично ясен, че като президент съм се заклел да браня Конституцията на страната и точно това смятам да правя“, каза още държавният глава.

Разбира се, ще изчакаме да видим какво в парламента ще дойде като решение от гледна точка на точните параметри, в които ще работи новосфирмираната комисия, каква информация, от кого и как ще изисква, посочи той.

„Ще изчакаме, ще видим формата на работа на новата комисия, но ще се консултирам с много, и то способни адвокати, юристи, не за друго, а защото репутацията на президентската институция ми е много, много важна“, категоричен беше Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Конституционния съд #БСП #ПЕС #Сергей Станишев #Първанов #НС #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"