Борисов – политик №1 за февруари

Борисов – политик №1 за февруари
Най-харесван политик, заемащ пост в управлението на страната, за февруари е Бойко Борисов, а извън нея – комисарят Кристалина Георгиева. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Политик номер едно за февруари е министър-председателят Бойко Борисов, сочат данни от последното социологическо изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

Неодобрението спрямо премиера намалява, а политиците, които се отзоваха в наводнените райони и се ангажираха с проблемите на хората там, успяват да минимизират негативните нагласи към работата си, показва още изследването.

Политик номер едно за февруари е министър-председателят, работата на когото е одобрявана от 51% от интервюираните. По този показател не се регистрира промяна в сравнение с края на миналата година.

Отбелязва се обаче, че през този месец с 4% намалява неодобрението към Борисов – от 53% през ноември 2011 г. на 49% сега.

Той по-често печели доверието на младите българи, на хората на възраст между 40 и 50 години, на столичаните и на тези със среден и по-висок жизнен стандарт. Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат.

Най-одобряваните министри от кабинета към средата на февруари остават: на вътрешните работи Цветан Цветанов, на външните – Николай Младенов, на земеделието и храните Мирослав Найденов и на културата Вежди Рашидов.

Цветанов и Найденов прекараха няколко дни в отнесеното от потоп село Бисер. Макар и не първенец сред министрите по рейтинг, с най-голям ръст на одобрение е Лиляна Павлова – 11%. Тя бе в центъра на общественото внимание около тежката зимна обстановка.

В същото време правителството е одобрявано от 35% от пълнолетните българи, като този дял e с 1% по-малък в сравнение с ноември 2011 г.

Дейността на кабинета е подкрепяна най-често от хората на възраст между 40 и 49 години, от високообразованите, от жителите на столицата и на областните центрове, както и от заможните българи. Не всички, а само 74% от привържениците на ГЕРБ обаче одобряват работата на кабинета.

ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, ползваща се с подкрепата на 29% от избирателите.

След местните и президентските избори се отчита консолидиране на избирателите на партията около политическите й лица и институциите на властта.

В същото време БСП има подкрепата едва на 17.5% от всички интервюирани. ДПС е трета политическа сила със 7% електорален дял.

Синята коалиция взема известна, макар и неголяма електорална преднина пред „Атака“.

Към момента най-консолидиран остава електоратът на ДПС – 84% от избирателите на партията през 2009 г. и днес биха гласували за нея.

Сред избирателите на БСП този дял възлиза на 79%, а сред тези на ГЕРБ – на 70%. Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите.

Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70% от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери.

Първанов, чието одобрение възлиза на 44%, е на четвърто място сред одобряваните политици и общественото внимание към него се задържа заради предстоящата лидерска битка в БСП.

Одобрението на работата на новия президент Росен Плевнелиев възлиза на 50% и е два пъти и половина по-високо от неодобрението.

Плевнелиев е одобряван от високообразованите българи, от хората на възраст между 40 и 50 години и от близо 90% от симпатизантите на партия ГЕРБ. Неодобрение към действията му изразяват само 13%, като сред тях преобладават левите избиратели.

През февруари българският еврокомисар Кристалина Георгиева продължава да бъде най-одобряваният политик, заемащ пост извън страната - 66%.

Най-одобряваните институции за февруари са полицията и армията. Полицията е с одобрение от 42.3% от българите, макар социолозите да отчитат, че  одобряващите работата й да намаляват с 5% за последните три месеца. Одобрението за армията е 41.9 на сто.

#министър-председател #премиер #Бойко Борисов #Кристалина Георгиева #еврокомисар #Николай Младенов #Цветан Цветанов #Мирослав Найденов #Вежди Рашидов #Лиляна Павлова #Бисер #министри #ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака #Синята коалиция #Георги Първанов #Сергей Станишев #Росен Плевнелиев #президент #политик #полиция #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"