Осуетиха покушение срещу Путин

Осуетиха покушение срещу Путин
В начало на февруари украинските медии съобщиха за спецоперация в Одеса, при която са задържани двама бойци, заподозрени в подготовката на терористичен акт. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Руските и украинските служби за сигурност са осуетили планове на терористи, които са подготвяли покушение срещу премиера и кандидат за президент на Русия Владимир Путин.

В Одеса са заловени бандити, които са обявени за международно издирване. От техните показания е станало ясно, че те са искали да заминат за Москва веднага сред президентските избори, които са насрочени за 4 март, съобщава Първи канал. Разследването продължава.

В начало на февруари украинските медии съобщиха за спецоперация в Одеса, при която са задържани двама бойци, заподозрени в подготовката на терористичен акт.

В началото на януари Главното управление на украинското МВР в Одеска област започна наказателно дело за експлозия и пожар в къща в Одеса.

При инцидента загина 26-годишен руски гражданин и сериозно пострада 28-годишен казахстанец. Третият участник е успял да се укрие.

По данни на медиите това е бил Адам Осмаев. Експлозията е избухнала при изработването на взривно устройство.

„Още на 6 януари украинската Служба за сигурност изпрати телеграма до своите колеги от Федералната служба за сигурност на Русия. Единият, който е живял под наем, е загинал при взрива, друг, който е с изгаряния, е спасен. Той е бил разпитан веднага, защото сред вещите му са открити части от взривни устройства. Според показанията на оцелелия Илия Пянзин, той заедно със загиналия Руслан Мадаев са дошли от ОАЕ през Турция с ясни инструкции от представители на Доку Умаров“, съобщи кореспондент на телевизията. Първи канал излъчи кадри от разпита на Пянзин: „Те са заявили, че първоначално ще отидат в Одеса. Ще се научат да правят взривове. А след това в Москва и по-нататък ще извършват диверсии срещу икономически обекти. В бъдеще - покушение срещу Путин. След това ние кацнахме в Одеса. Руслан ни даде номера на човек, който трябваше да ни посрещне тук“, разказва задържаният.

В репортажа се казва, че руските и украински служби са работили съвместно и много ефективно.

„Третият участник в бандата е бил задържан от украинските специални части. Адам Осмаев е издирван от три години. Той сътрудничи с желание на следствието, надявайки се, че това ще го отърве от екстрадиране в Русия“, съобщава телевизията.

„Крайната цел е била да заминат за Москва и да се опитат да извършат покушение срещу премиера Путин... Въобще има военни мини... така че там не е задължително...“, е заявил Осмаев при разпита, записът от който е излъчен по Първи канал.

„Загиналият е бил готов да стане смъртник“, съобщи още Осмаев, уточнявайки, че той не би станал. Осмаев е бил свръзка на терористите в Одеса с инструкторите. Той е трябвало да ги обучи и изпрати в Москва.

Планът за подготовка е открит от оперативните служители в лаптоп. Сред плановете има и видео с преминаването на кортежа на Путин.

„Крайният срок е бил след президентските избори в Русия“, уточни Осмаев.

Украинските медии съобщават, че заедно с Адам е арестуван и неговият баща Асланбек Осмаев.

Те са заподозрени за организирането на провалилия се терористичен акт на 9 май 2007 г. в Москва, припомня РИА „Новости“.

Двамата се издирват от ФСС. По някои данни те са членували в диверсионна група, контролирана от полевия командир Доку Умаров.

#Владимир Путин #премиер #президент #Русия #Одеса #покушение #атентат #Москва #терористичен акт #експлозия #ОАЕ #Турция #Доку Умаров #ФСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници