Продажбите на оръжия скачат през 2010 г.

Продажбите на оръжия скачат през 2010 г.
За периода от 2002 г. до 2010 г. обемът на продажбите на оръжие, произведено от включените в списъка компании, се е увеличил с 60 на сто. Снимка: thaiairsoftgun.com
A A+ A++ A

Обемът на продажбите на оръжия от най-големите производители в света се е увеличил с 1 процент и е достигнал 411.1 млрд. долара през 2010 г.

Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) публикува списък на стоте най-големи производители на оръжие през миналата година, предаде БТА.

За периода от 2002 г. до 2010 г. обемът на продажбите на оръжие, произведено от включените в списъка компании, се е увеличил с 60 на сто.

„Данните за 2010 г. отново доказват способността на най-големите играчи (в оръжейния бизнес) да продължават продажбите на оръжие и услуги въпреки започналата неотдавна финансова криза, засегнала други промишлени сектори“, изтъква Сюзън Джексън от СИПРИ.

Според нея някои от настъпилите промени към намаляване на продажбите на някои от компаниите се обяснява не с въздействието на кризата, а с изтеглянето на чуждестранните войски от Ирак и съответното намаление на търсенето на оръжие и материали с военно предназначение.

Обемът на продажбите на десетте най-големи оръжейни компании се изчислява на 230 млрд. долара, или 56 на сто от общата сума за стоте компании в доклада на СИПРИ. В списъка не фигурират компании от Китай „заради липсата на достатъчно точни сведения“.

Близо половината - 45 – от включените в списъка компании са базирани в САЩ. Обемът на техните продажби възлиза на 60 на сто от общия обем на продажбите на стоте компании.

Обемът на продажбите на западноевропейските оръжейни компании (от Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Норвегия, Финландия, Швейцария и Швеция) се изчислява на 29 на сто от общата сума за стоте компании в списъка.

Експертите на СИПРИ обръщат специално внимание на повишението в показателите за дейността на компаниите, предоставящи услуги в сферата на въоръженията (осигуряване, обучение, логистика и ремонт).

Такива са общо 20 компании от списъка на института. През миналата година обемът на техните продажби се е увеличил в сравнение с 2002 г. със 147 на сто - от 22.3 на 55 млрд. долара.

На първо място в списъка е американската компания „Локхийд Мартин“ с общ обем на продажбите за миналата година 45.8 милиарда долара. На второ място е британската БАЕ, следвана от американските „Боинг“, „Нортроп Грумън“ и „Дженеръл Дайнемикс“.

В списъка на СИПРИ има и десет руски компании. Най-високо в класацията по обем на продажби сред руските компании - на 20-о място - е концернът за производство на техника за противовъздушна отбрана „Алмаз-Антей“, който произвежда зенитните ракетни комплекси С-300 и С-400.

#СИПРИ #оръжие #оръжия #криза #Ирак #войски #Китай #САЩ #Великобритания #Германия #Франция #Италия #Испания #Норвегия #Финландия #Швейцария #Швеция #Локхийд Мартин #Боинг #Алмаз-Антей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино