Кремъл: Киев не иска мир

Кремъл: Киев не иска мир
Руският президент Владимир Путин получава подробна информация за развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна във връзка с началото на операцията, в която са задействани въоръжените сили, както и бойна авиация.Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Спецоперацията срещу проруските сепаратисти в източния украински град Славянск предизвика светкавична реакция от страна на Русия. Кремъл смята акцията на украинската армия за нарушаване на споразумението от Женева, където бе договорено да не се използва сила за разрешаване на конфликта.

"Докато Русия предприема мерки за разрешаването на конфликта в Украйна, режимът в Киев реши да обстреля с бойна авиация мирни населени места, започна наказателна акция, с което фактически унищожи последната надежда за жизнеспособността на споразумението в Женева",  заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Песков заяви също, че руският президент Владимир Путин получава подробна информация за развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна във връзка с началото на операцията, в която са задействани въоръжените сили, както и бойна авиация.

В четвъртък по заповед на Путин в Югоизточна Украйна е бил изпратен специалният представител на президента Владимир Лукин за провеждане на преговори за освобождаване на пленените по-рано чуждестранни наблюдатели.

„След началото на наказателната операция руската страна не може да установи връзка с Лукин”, съобщи прессекретарят на руския президент.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че в петък е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск.  Съобщава се за двама загинали войници и неуточнен брой проруски сепаратисти. Градът е под контрола на армията.

Аваков призова проруските активисти да свалят оръжие, незабавно да освободят всички заложници, да освободят всички завзети административни сгради и да прекратят безредиците.

"Украинската власт е готова да амнистира участниците в гражданската конфронтация и окупацията на административни сгради, които не са извършили тежки престъпления, свързани с насилие. Ние сме готови на преговори с протестиращите и техни представители. Но за терористите и въоръжените сепаратисти наказанието е неизбежно", написа вътрешният министър във Фейсбук.

#Дмитрий Песков #Кремъл #Киев #Украйна #Песков #Владимир Путин #Путин #Арсен Аваков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници