Ще качват всички обществени поръчки в интернет

Ще качват всички обществени поръчки в интернет
Депутатите решиха, в глобалната мрежа да бъде публикувана и тръжната документация, която вече няма да се купува.
A A+ A++ A

Всички обществени поръчки ще бъдат качвани в интернет и ще бъдат достъпни имената на фирмите, спечелили конкурсите. Това стана факт след като в сряда бяха приети окончателно промените в Закона за обществените поръчки, съобщи "Дарик".

В глобалната мрежа ще бъде публикувана и тръжната документация, която вече няма да се купува. Така възложителят няма да знае точно колко фирми ще участват в надпреварата.

„Промените в Закона за обществените поръчки бяха предложени от Министерски съвет в отговор на множество критики, включително от Европейската комисия“, обясни заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Хамид Хамид.

Той уточни, че разпоредбите са в няколко посоки, но основните са за повече публичност при провеждане на обществените поръчки, което е силна антикорупционна мярка.

„Вече всички процедури публикувани на интернет страницата на възложителите, няма да се купуват тръжни документации, а всеки, който участва ще може да си ги изтегля от сайта на възложителя. Вече възложителят няма да знае колко фирми ще участват в процедурата. Досега с купуването на тръжната документация се знаеше, че участват три фирми и знаете, че е възможно договаряне между тези три фирми. Със забраната за купуване на тръжна документация и с предоставянето на правото те да си ги свалят сами от сайта, се предотвратява тази възможност", коментира Хамид.

#обществени поръчки #конкурси #Закона за обществените поръчки #Хамид Хамид #фирми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници