Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет

Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Ралица Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), след окончателните данни от преброяването на гласовете, което приключи късно снощи.

До този момент Негенцова беше председател на Висшия дисциплинарен съд. На председателското място тя сменя Даниела Доковска, която нямаше право да се кандидатира за още един мандат, предаде БГНЕС.

Избирателната комисия за провеждане на избори за органи на Адвокатурата обяви резултатите от гласуването, което започна в 9.00 ч. на 26.02.2012 г. и приключи в 17.00 ч. на 26.02.2012 г.

Броят на делегатите по списък беше 171 човека, от които правото си на глас са упражнили 170 човека (24 чрез пълномощници), уточняват от Висшия адвокатски съвет.

За негов председател още на първи тур със 109 гласа „за“ (от 168 действителни бюлетини) бе избрана Ралица Негенцова.

Останалите кандидати за председателския пост са получили следния брой гласове: Наталия Ценова – 38 гласа „за“; Веска Волева - 17 гласа „за“; Марин Марковски – 4 гласа „за“.

На първи тур с убедително мнозинство (между 92 и 127 гласа от 169 действителни бюлетини) са избрани и 7 от членовете на Висшия адвокатски съвет, които са общо 15 на брой с председателя:

Ели Христова (АК-София), Атанас Стоянов (АК-Ст.Загора); Юрий Бошнаков (АК-Бургас); Валентин Бенатов (АК-София); Хари Хараламбиев (АК-Пазарджик); Милен Ралчев (АК-Варна); Емилия Недева (АК-Пловдив);

На първи тур е избран само един от членовете на Висшия контролен съвет – Драгомир Драганов (АК-Варна).

На първи тур не е избран председател на Висшия дисциплинарен съд. Най-много гласове (при 160 валидни бюлетини) от общо четиримата кандидати за поста са получили Еманиул Георгиев (АК-София) и Катя Станкова (АК-Перник) и те ще се състезават на балотаж.

На първи тур са избрани 7 от членовете на Висшия дисциплинарен съд: Радостин Станчев, Иван Бораджиев, Момчил Савов, Ели Илиа Келесис-Тодорова, Йордан Митков, Катя Станкова, Николай Арсенов.

Тъй като на първи тур не е попълнен съставът на Висшия адвокатски съвет, на Висшия дисциплинарен съд (ВДС) и на Висшия контролен съвет и не е избран председател на ВДС, на основание чл. 114, ал. 1 във вр. с чл. 108, ал. 1 от ЗА и съгласно решение на Избирателната комисия, допълнителният избор ще се проведе на 04.03.2012 г. в сградата на ВАдвС на ул. „Цар Калоян“ № 8 в столицата.

Негенцова и членовете на Висшия адвокатски съвет на практика са избрани само от адвокати от провинцията, тъй като 123-мата делегати от Софийската колегия нямаха право да участват в Общото събрание на защитниците от цялата страна.

Делегатите от столицата трябваше да представляват над 4000 адвокати, или повече от 1/3 от всички адвокати в страната, но техният избор беше касиран от Висшия адвокатски съвет заради сериозни нарушения на закона.

Именно заради тях Общото събрание започна в събота сутринта със скандал. Тогава Орлин Симеонов от адвокатската колегия във Варна поиска да се промени дневният ред и да отпадне точката за избор на ново ръководство, докато столичани си изберат нови делегати.

Адвокат Емилия Недева от Пловдивската адвокатска колегия обаче обясни на всички, че по закон няма как общото събрание да бъде проведено на друга дата, тъй като законодателят изрично е написал, че заседанието трябва да се проведе в последната събота и неделя на месец февруари.

Същият аргумент беше изтъкнат от Даниела Доковска, за което тя беше освиркана от софийските адвокати, които демонстративно напуснаха залата и не пожелаха да изслушат отчета й за 2011 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници