Китай може да изпревари САЩ икономически още през 2014 г.

Китай може да изпревари САЩ икономически още през 2014 г.
След използване на новите методи и факта, че БВП на Китай расте много по-бързо, специалистите отбелязват, че за 2011 г. китайската икономика е 87% от тази на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ са на път да изгубят позицията си на най-голямата икономика в света още тази година, след като според доклад на Световната банка те ще бъдат изпреварени от Китай много по-скоро, отколкото се очакваше.

Мнозинството икономисти смятаха, че Китай ще излезе начело не по-рано от 2019 г.

Американската икономика задмина тази на Великобритания през 1872 г., откогато е и най-голямата.

Данните на Международната сравнителна програма на Световната банка са най-авторитетните показатели за покупателната способност в различните държави и са използвани от редица организации в публичния и частния сектор, сред които и МВФ.

Това е и първият път от 2005 г., когато са обновени.

След задълбочено изследване на цените на стоките и услугите, от Програмата заключват, че парите стигат за повече в по-бедните страни, отколкото се смяташе преди, водейки до ръст в относителната големина на икономиките в развиващите се страни.

Сравненията на покупателните способности в две икономики се смятат за най-точния начин да бъдат сравнявани техните обеми, за разлика от променливите валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите и според които БВП на САЩ е 16,2 трлн. долара, а на Китай – 8,2 трлн. долара.

Според Международната сравнителна програма през 2005 г. китайската икономика е била 43% от тази на САЩ.

След използване на новите методи и факта, че БВП на Китай расте много по-бързо, специалистите отбелязват, че за 2011 г. китайската икономика е 87% от тази на САЩ.

„САЩ остават най-голямата икономика, но са близко следвани от Китай, когато се измерват покупателните способности“, се казва в доклада.

След като според МВФ китайската икономика е отбелязла ръст от 24% между 2011 г. и 2014 г., а тази на САЩ – 7,6%, много е вероятно Китай да излезе на първо място още тази година.

#САЩ #Китай #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници