Лидия Руменова застава начело на Сметната палата

Лидия Руменова застава начело на Сметната палата
Лидия Руменова ще заеме поста за мандат от 7 години, като спрямо новия закон тя няма да има право на втори мандат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидия Петкова Руменова е новият председател на Сметната палата. Тя бе избрана с 95 гласа „за“ и нито един против или въздържал се. Депутатите на ГЕРБ не взеха участие в гласуването.

Лидия Руменова ще заеме поста за мандат от 7 години, като спрямо новия закон тя няма да има право на втори мандат.

Руменова има 35 години юридически стаж, била е член на Сметната палата. Тя беше единственият кандидат за поста, издигната от БСП и ДПС.

Новият председател на Сметната палата благодари за доверието и не скри, че осъзнава голямата отговорност и очаквания. По думите й тя не е политическо назначение, никога не е била и няма и да бъде.

„Аз съм отговорен човек и мога да работя с всички парламентарни групи, стига да работим в посока за усъвършенстване на контрола върху начина, по който се изразходва общественият ресурс“, обяви от трибуната на парламента Лидия Руменова.

Във връзка с основната промяна в новия закон Руменова посочи, че колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит.

По думите й репутацията на Сметната палата се нуждае от сериозно укрепване. Дейността й трябва да бъде приведена към разпоредбите на новия закон.

Според Руменова има нужда и от сериозен анализ на човешките и финансови ресурси. Приоритет ще бъде преразглеждане на годишната програма на одитния орган и развитието на тенденцията за повече публичност.

#Лидия Руменова #ГЕРБ #гласуване #мандат #промяна #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници