Неофициално: Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет

Неофициално: Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет
Негенцова и членове на Висшия адвокатски съвет на практика ще са избрани само от адвокати от провинцията, тъй като 123-мата делегати от Софийската колегия нямаха право да участват в Общото събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ралица Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет, според все още неокончателните данни от гласуването.

До този момент Негенцова беше председател на Висшия дисциплинарен съд. На председателското място тя сменя Даниела Доковска, която няма право да се кандидатира за още един мандат.

Цял ден членовете на Общото събрание на адвокатите от страната упражняваха своето право на вот за ново ръководство на съвета, предаде БГНЕС.

Освен за председател делегатите на общото събрание гласуват и за членове на Висшия адвокатски съвет, който се състои от общо 15 основни и 10 резервни членове, които се избират с четиригодишен мандат.

Измежду тях се избират двама заместник-председатели и главен секретар. Вероятно обаче ще се стигне до втори тур при избора на някои членове на съвета, тъй като не всички кандидати ще съберат необходимите им 50 + 1 гласа.

Негенцова и членове на Висшия адвокатски съвет на практика ще са избрани само от адвокати от провинцията, тъй като 123-мата делегати от Софийската колегия нямаха право да участват в Общото събрание на защитниците от цялата страна.

Делегатите от столицата трябваше да представляват над 4000 адвокати, или повече от 1/3 от всички адвокати в страната, но техният избор беше касиран от Висшия адвокатски съвет заради сериозни нарушения на закона.

Именно заради тях Общото събрание започна в събота сутринта със скандал. Тогава Орлин Симеонов от адвокатската колегия във Варна поиска да се промени дневният ред и да отпадне точката за избор на ново ръководство, докато столичани си изберат нови делегати.

Адвокат Емилия Недева от Пловдивската адвокатска колегия обаче обясни на всички, че по закон няма как общото събрание да бъде проведено на друга дата, тъй като законодателят изрично е написал, че заседанието трябва да се проведе в последната събота и неделя на месец февруари.

Същият аргумент беше изтъкнат от Даниела Доковска, за което тя беше освиркана от софийските адвокати, които демонстративно напуснаха залата и не пожелаха да изслушат отчета й за 2011 г.

#Ралица Негенцова #Висшия адвокатски съвет #Даниела Доковска #Общото събрание на адвокатите #Орлин Симеонов #Емилия Недева #Пловдивската адвокатска колегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"