Кой кой е сред санкционираните от САЩ приятели на Путин

Кой кой е сред санкционираните от САЩ приятели на Путин
Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Седемте души, близки до руския президент Владимир Путин, срещу които САЩ въведоха нови санкции включват хора, които са помогнали на Путин да възстанови контрол над руската икономика и политическата система.

На тях е било възложено да се справят с някои от най-амбициозните планове на президента, най-значителен сред които присъединяването на Крим към Русия, след отнемането на полуострова от Украйна.

В списъка със санкционираните вече имаше 20 лица, а САЩ добавиха и 17 руски компании.

Путин публично презря опитите на Запада за натиск върху него относно кризата в Украйна, където проруска милиция подкопава новата власт в Киев, подкрепяна от западните страни.

„Санкциите не могат да бъдат ефективни в модерния свят и те никога на постигат желания резултат“, заяви руският държавен глава миналата седмица.

Все пак, първата част от санкциите навредиха на икономиката на Русия, както и Путин призна, а единствените позитивни новини за новия кръг ограничения бяха, че мнозина се опасяват, че те може да са още по-строги.

Ето списък на набелязаните руски лица и компании:

Олег Белаванцев

64-годишният Белаванцев не бе известен в политиката, докато Путин не го упълномощи за негов пратеник в Крим в деня, в който Русия анексира украинският полуостров.

Той завършва военноморски институт в Севастопол - кримското пристанище, дом на руския Черноморски флот. Кариерата му е тясно свързана с тази на сегашния министър на отбраната Сергей Шоигу.

Сергей Чемезов

Чемезов, на 61 г., се познава с Путин от 80-те, когато двамата живеят в същия жилищен комплекс в Дрезден, Източна Германия, където сегашният руски президент служи в КГБ. От 2007 г. Чемезов ръководи Ростек – огромен държавен холдинг, създаден около износителя на оръжие Рособоронекспорт.

През 2011 г. американското министерство на отбраната сключи с Рособоронекспорт спорен договор за доставката на 63 хеликоптера Ми-17 на афганистанските сили за сигурност на стойност над 1 милиард долара.

Самата компания Ростек не е сред санкционираните.

Чемезов се присъедини към борда на директорите на руската държавна нефтена компания Роснефт през 2013 г.

Дмитрий Козак

Вицепремиер от 2008 г., Козак често е избиран от Путин за най-големите проекти.

55-годишният политик надзираваше приготовленията за Зимните Олимпйски Игри в Сочи през тази година – приоритет в мандата на Путин и най-скъпите Игри в историята, възлизащи на повече от 50 млрд. долара.

С приключването на Олимпиадата, Путин бе възложил нов проект на Козак – управлевние на интеграцията на Крим в Русия.

Евгений Муров

Като началник на Федералните служби за защита от 2000 г., 68-годишният Муров надзирава хиляди руски офицери, натоварени с охраната на руския президент и редица високопоставени официални лица.

Службата произхожда от управлението в КГБ, което пазеше Кремъл и управляващата Комунистическа Партия по времето на СССР.

Алексей Пушков

Председателят на комитета за международни работи в долната Камара на руския парламент Пушков е на-добре познат като дългогодишен водещ на седмичното политическо телевизионно предаване „Постскриптум“ - платформа за антизападните му възгледи.

59-годишният Пушков изразява мнението си и в социалната мрежа Туитър, където миналата седмица заяви: „Наричайки Русия „регионална сила“, Обама само показва дълбочината на отчаянието си от растящата глобална роля на Русия от Сирия към Украйна.“

Игор Сечин

Настоящият президент на държавната нефтена компания Роснефт е работил за Путин от началото на 90-те и е известен със своята лоялност.

53-годишният Сечин е смятан за ръководител на атаките от 2003 г., които банкрутираха частната нефтена компания Юкос и пратиха милиардера основател Михаил Ходорковски в затвора за 10 г.

Най-доходните части на Юкос попаднаха в Роснефт, правейки я най-голямата руска нефтена компания.

Под ръководството на Сечин, Роснефт придоби руската част на британската BP и влезе в партньорство с ExxonMobil, което дава на руската компания достъп до проектите на ExxonMobil в Аляска.

Вячеслав Володин

Като първи заместник-началник на администрацията в Кремъл, 50-годишният Володин е наблюдавал управлението на политическата система.

Времето, в което той заемаше поста, съвпадна с вълна от законодателни промени, които ограничиха гражданското общество и протестите срещу Кремъл.

Според американското финансово министертво, решението на Путин да навлезе в Крим е взето след консултации с най-приближените му съветници, включително Володин.

Компании

Повечето от 17-те компании в списъка със санкционираните са контролирани от трима бизнесмени, близки до Путин – Генади Тимченко и братята Борис и Аркади Ротенберг, всичките обект на първия кръг санкции, въведени от САЩ през март.

Една от компаниите на Тимченко е Стройтрансгаз – строително предприятие, натрупало милиони от сделки за изграждане на тръбопроводи за държавната Транснефт.

Наскоро Стройтрансгаз се разшири и сключи доходни споразумения за строителсвото на магистрали и стадиони за Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г.

Сред останалите компании в списъка на Министерството на финансите в САЩ е Волга Груп – инвестиционното дружество на Тимченко.

Стройгазмонтаж е строителна компания, собственост на братята Ротенберг, която спечели редица договори за строителството на газопроводи за Газпром, включително за проекта Южен Поток.

Сделките с Газпром представляват голямата част от приходите на компанията.

Двамата братя държат и ИнвестКапиталБанк и SMP Bank, които също пострадаха от последните американски санкции.

Две от санкционираните компании са собственост или контролирани от Банка Россия, единственото предприятие мишена на първия кръг от санкциите и определяно от САЩ като лична банка на висши руски управленци.

#Владимир Путин #Русия #санкции #САЩ #Украйна #Крим #Роснефт #Сергей Чемезов #Алексей Пушков #Игор Сечин #Вячеслав Володин #Стройтрансгаз #Газпром #Генади Тимченко #Борис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници