Френски и британски изтребители в Полша и Литва

Френски и британски изтребители в Полша и Литва
Наред със увеличаването на въздушната военна мощ, НАТО и изпрати бойни кораби да патрулират в Балтийско море и Източното Средиземноморие. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания и Франция са изпратили осем изтребителя в Литва и Полша, за да подсилят въздушната отбрана в Балтийския район на фона на нарастващото напрежение в Украйна, съобщават властите в двете западни страни.

Четири британски бойни самолета „Тайфун“ са кацнали в Литва, а толкова френски „Рафал“ са пристигнали в Малборк, Североизточна Полша, отбелязват военните министерства във Франция и Великобритания.

Британският министър на отбраната Филип Хамънд заяви, че допълнителните самолети в района са „за да подсигурят на нашите партньори в НАТО в Източна Европа и Прибалтийските страни“.

„След последните събития в Украйна е правилно НАТО да направи стъпки, за да потвърди публично отговорността си към колективната сигурност на нашите членове“, каза още той.

Полският град Малборк вече е приел 70 души френски военен персонал за поддръжката на новите бойни самолети, съобщава говорител на френското министерство.

В понеделник американска въздушна дивизия, която ще бъде част от учението на НАТО „Пролетна буря“, пристигна в Естония в базата Амари със 150 души персонал и военнен транспортен самолет.

По-рано Великобритания и Франция се включиха с един самолет със система за ранно предупрежедение „АУАКС“, за да подсилят отбраната над Полша и Румъния.

Наред с увеличаването на въздушната военна мощ, НАТО и изпрати бойни кораби да патрулират в Балтийско море и Източното Средиземноморие.

#Великобритания #Франция #изтребители #НАТО #Русия #Украйна #САЩ #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"