НАТО: България да модернизира армията си със западна техника

НАТО: България да модернизира армията си със западна техника
Алиансът препоръча също да ускорим конкурса за закупуването на нов тип боен самолет, както и да увеличим бюджета за отбрана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В доклад за състоянието на Българската армия НАТО препоръча България да започне модернизация на армията си със западна техника. Това се отнася не само до ВВС, а и до пехотата. В авиацията и Сухопътните войски основната бойна мощ се гради на руски оръжия, закупени преди близо 30 години, пише в. „Преса“.

Алиансът препоръча също да ускорим конкурса за закупуването на нов тип боен самолет, както и да увеличим бюджета за отбрана. Сега той е 1.3% от БВП, като идеята е да стане поне 1.5%.

Не е ясно дали страната ни може да спази препоръките.

„1300 военни и цивилни служители в армията ще бъдат съкратени до края на годината“, съобщи в понеделник в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той посочи, че логистиката е трябвало да бъде направена още през 2013 г., но е отложена, защото в тези обекти се съхраняват боеприпаси, въоръжение и техника. По-голямата част е на частни фирми, които са ги купили от МО, но не са ги изтеглили. В продължение на години не е било предприемано нищо за освобождаването на складовете от чуждото имущество.

#България #НАТО #Ангел Найденов #Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »