Изпълнителният директор на Ню Бояна Филм Дейвид Варод: България може да е филмова дестинация номер 1 в Европа

Изпълнителният директор на Ню Бояна Филм Дейвид Варод: България може да е филмова дестинация номер 1 в Европа
A A+ A++ A

Звезден екшън с участието на Брус Уилис, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Мики Рурк, Джейсън Стейтъм, Чък Норис, Жан-Клод ван Дам и други ще се снима в България, разкрива изпълнителният директор на Ню Бояна Филм  Дейвид Варод в ексклузивно интервю за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency). Варод разказва за дългоочакваното продължение на „Непобедимите“, както и за други вълнуващи проекти.


Бихте ли споменали някои от холивудските легенди, които ще се снимат в "Непобедимите 2"?

Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Арнолд Шварценегер, Чък Норис, Жан-Клод ван Дам, Долф Лундгрен, Мики Рурк... кой друг? Брус Уилис, разбира се. Режисьор е Саймън Уест, който също е име. Той вече е тук и е започнал работа по филма. Смятам, че продължението ще надмине първата част.

Друг проект, включващ Бен Афлек и Джордж Клуни, наскоро беше свързан с Ню Бояна Филм.

Това не беше проект, беше възможност. Бен Афлек пристигна тук и разгледа потенциални обекти за снимки. Действието на филма се развива в Иран и по всичко личи, че ще се заснеме в Истанбул. Не бих казал, че това е точно грешка, но искам да отбележа, че 25 години съм бил сценограф, участвал съм в проекти за Иран и познавам страната.

Истанбул и Техеран никак не си приличат. Колкото и да е странно, по-лесно е да се свърже Техеран със София. Но режисьорът явно вижда историята малко по-романтична – Истанбул наистина има специфично излъчване, макар че то няма нищо общо с Техеран. Според мен е доста по-скъпо да се снима в Истанбул, а и по-проблематично, имайки предвид сюжета, но всеки има право на избор.

Значи със сигурност ще снимат в Истанбул?

Е, да видим дали ще го направят. Процесът е дълъг, непрекъснато идват хора, разглеждат места за снимки, отиват си.

Споменавали сте, че българското правителство трябва да създаде повече стимули за филмовата индустрия в страната. Какво имате предвид?

Целият свят се опитва да привлече филмовата индустрия, зад това стоят икономически причини. Парите означават работни места. А освен това страната получава публичност в чужбина, което е най-важното.

В днешно време стимули за филмовата индустрия се създават в САЩ, в Канада, в цяла Европа. Конкуренцията е огромна – Чехия, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Великобритания, – и не само големите страни, но и по-малките, включително Сърбия, Македония, Малта, Кипър. Ако не създадем стимули, няма да бъдем атрактивни.

Но аз проведох много продуктивна среща с членове на правителството и вярвам, че нещата коренно ще се променят тази година.

Казвате, че конкуренцията е огромна. Какви предимства има България, и  Ню Бояна Филм в частност, които биха помогнали?

България е красива, но съседните й страни също са красиви. Балканският полуостров предлага много хубави места за снимки – и отделните страни доста си приличат. Но хората не идват само заради пейзажа, те търсят високо ниво на професионализъм. Именно това успяхме да постигнем последните години, значително повишихме нивото на професионализъм на екипа ни до много, много високи стандарти в международен план. Хората знаят, че ще получат най-доброто, ако изберат България.

Разбира се, трябва да сме привлекателни също и от икономическа гледна точка. Ето затова трябва да се създадат стимули. Казал съм го преди много години и ще го повторя – България може да е номер едно в Европа.

Българското кино напоследък е във възход, наши филми печелят престижни награди от международни фестивали. Как виждате ролята на Ню Бояна Филм в подкрепа на българската филмова индустрия?

Ню Бояна Филм подкрепя българското кинопроизводство повече от правителството. Правителството подпомага българските кинодейци, но помощта му не е достатъчна от икономическа гледна точка. Студентите преди трябваше да плащат за проектите, които правеха в това студио – при нас вече не плащат. Ние сериозно подкрепяме българското кино. Ню Бояна Филм не печели нищо от българските филми, но тази помощ е много важна за нас, защото сме част от индустрията. След 12 години в България аз не съм външен човек. Не съм просто чужденец, който работи тук. Бояна е българска компания.

#Брус Уилис #Силвестър Сталоун #Арнолд Шварценегер #Мики Рурк #Джейсън Стейтъм #Чък Норис #непобедимите #дейвид варод #ню бояна филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"