ЕС и САЩ се разминават, на Путин може да му се размине

ЕС и САЩ се разминават, на Путин може да му се размине
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ обвиниха Кремъл, че не си „мърда пръста“ да озапти вилнеещите в Източна Украйна проруски сепаратисти. Затова Вашингтон за пореден път потърси подкрепата на Европейския съюз за налагане на допълнителни санкции, които, за разлика от досегашните, ще засегнат високопоставени руски представители, близки до руския президент, като например шефовете на „Газпром“ и „Роснефт“. Обмисля се възможността, освен конкретни лица, да бъдат санкционирани и банките, които съхраняват авоарите им. Крайната цел е да се затегне примката около Владимир Путин.

Барак Обама призова Брюксел за единство по казуса „Русия“, но за ЕС не е толкова лесно да застане зад строги санкции. Най-много да подкрепи мерки срещу износа на високи технологии за нуждите на руската военна промишленост. ЕС едва ли ще наложи санкции спрямо приближените на Путин, защото повечето европейски страни са загрижени за своите икономически интереси, които със сигурност ще пострадат.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е малко вероятно ЕС и САЩ да наложат икономически санкции на Русия. Според него дори да има консунсус за икономически, търговски и финансови рестрикции срещу Москва, те няма да бъдат приложени в близко бъдеще.

Обама обаче обяви, че САЩ няма да се откажат по средата на пътя, още повече че обстановката в Източна Украйна е предвоенна. „Необходимо е Путин да разбере, че светът е единен в позицията си, а не да смята, че това е руско-американски конфликт“, настоя Обама.

Според Белия дом Москва е безразлична към споразумението, постигнато на 17 април в Женева. За САЩ има сериозни доказателства, че Русия е намесена в събитията в източната и южната част на Украйна.

ЕС показа, че има желание да се противопостави на Русия, но няма интерес, а може би и сили. Въпросът за разширяване на санкциите ще бъде разгледан от Съвета на ЕС на равнище посланици. Това, което се предвижда, е разширяване на списъка с имена на руски граждани за забрана за влизане в ЕС и замразяване на активи на територията на страните - членки на ЕС. Очаква се в „черния списък“ да бъдат включени още 10-15 имена. Толкова.

Обяснението е просто – стокооборотът между страните – членки на ЕС, и Русия през 2012 г. е бил около 370 млрд. долара, а между Русия и САЩ - около 26 млрд. долара.

#САЩ #Русия #Украйна #Киев #Кремъл #Белия дом #Барак Обама #Обама #Владимир Путин #Путин #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници