Модернизират пречиствателната станция в „Слънчев бряг“

Модернизират пречиствателната станция в „Слънчев бряг“
В "Слънчев бряг" ще заработи модернизирана пречиствателна станция. Снимка: www.nasamnatam.com
A A+ A++ A

От началото на следващата година жители и летовници на общините Несебър и Поморие ще имат по-чисти морски води по крайбрежието. Ще бъде осигурено и почти 99% пречистване на отпадните води.

Това става възможно заради реализацията на проект за разширение и модернизация на пречиствателната станция „Равда”, а като част от него за пръв път в страната ще се изгради съоръжение за дълбоководно заустване на отпадъчни води. Строителните работи започнаха в края на юни миналата година и се очаква да продължат 30 месеца.

Те са част от проекта „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”, който е разделен на две части. Специален тръбопровод по дъното на Черно море ще отвежда отпадните води на разстояние една миля от брега. Подобно съоръжение досега в България не е изграждано.

Станцията ще обслужва не само най-големия туристически комплекс у нас - Слънчев бряг, но и Несебър и Равда. Пречиствателната станция трябва да бъде завършена до 30 ноември 2014 година, а срокът й за експлоатация е до 2040 година. Стойността на проекта е над 97 млн. лева.

#Равда #Несебър #"Слънчев бряг" #станция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"