Хиляди българи казаха „не“ на високите цени на горивата

Хиляди българи казаха „не“ на високите цени на горивата
Повече от 300 души протестираха пред парламента срещу високите цени на горивата, след което блокираха за кратко движението от НС към Орлов мост и в двете посоки. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Хиляди хора се включиха в протестите срещу високите цени на горивата, които се проведоха в 17 града на страната.

Повече от 300 души протестираха пред парламента срещу високите цени на горивата, след което блокираха за кратко движението от НС към Орлов мост и в двете посоки, предаде БНР.

Организаторите от Гражданско сдружение СИЛА настояват правителството да предприеме мерки за намаляването на цените.

Част от исканията са да бъде гласуван мораториум върху цените на горивата, като се замрази цената както на едро, така и на дребно, докато Комисията за защита на конкуренцията не се произнесе дали има монопол на пазара.

Друго искане на протестиращите е за намаляване на митата на акцизите, съобразени със стандарта на живот, а също така и да има граничен контрол и да се знае коя фирма какво гориво внася и какво е неговото качество.

Ако тези искания не бъдат взети под внимание, организаторите се заканиха, че ще започнат да блокират и ключови гранични пунктове на страната.

В Пловдив близо 100 души се включиха в протестното шествие с искания за по-ниски цени на горивата. Те приеха петиция, в която настояват и за включване на организиции на потребителите в работата на Комисията за защита на конкуренцията и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Протест срещу високите цени на горивата имаше и във Варна. Според протестиращите цените се покачват безконтролно, тъй като „Лукойл“ е монополист.

Ако цените на горивата продължат да се покачват, хората ще са принудени да слязат от колите си и да ползват алтернативен транспорт.

Детско камионче запалиха на протестния митинг срещу скока в цените на горивата във Велико Търново. Преди това около 50 автомобила преминаха в протестно шествие по улиците.

Участниците в митинга изпратиха декларация до Народното събрание и правителството, прочетена от местния координатор на Гражданското сдружение СИЛА Симон Милков:

„Настояваме някой да излезе и да ни каже на базата на какво се крепи този скок и кой определя цената на горивото в България. Настояваме тази цена на горивата да бъде намалена поне до 2.20 лв. Искаме адекватни решения в полза на българския гражданин данъкоплатец. Докато не бъдем чути, няма да спрем с протестните действия“.

#национален протест #протест #цени на горивата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »