Дянков иска финансови проверки в църквата

Дянков иска финансови проверки в църквата
„Финансов одит на Българската православна църква не е правен никога“, отбеляза Дянков. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Министърът на финансите Симеон Дянков се обяви за законодателна промяна, която да позволи на контролните органи да проверяват и сделките с църковно имущество.

„Как изразходва Българската православна църква отпуснатата й държавна субсидия от един и половина милиона лева? Това ще стане ясно до два месеца, когато трябва да приключи финансовият одит по случая“, заяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

„Финансов одит на Българската православна църква не е правен никога“, отбеляза Дянков. Според него причината за това е неясна.

„Наистина е малко странно, че не е правен такъв одит, защото църквата получава държавни пари. Одити се правят или имат възможност да се правят от държавния финансов инспекторат, когато се дават държавни пари“, каза той.

Финансовата проверка на субсидията за църквата е започнала преди месец по сигнал на КТ „Подкрепа“. Тя обаче няма да осветли сделките с църковно имущество, защото контролните органи нямат правомощия за такава проверка.

Симеон Дянков обаче смята, че законът трябва да бъде променен, за да им ги даде.

„Ако се мисли за законодателна промяна, а е хубаво да се мисли за такава, аз съм привърженик, но трябва да се мисли за всички такива организации, в които някакви имоти на някакъв етап са били държавни или държавата ги е подпомагала“, посочи министърът на финансите.

„Синдикатите също биха попаднали под такава инспекция, защото и те са дотирани с имущество“, каза още Дянков.

По думите му, що се отнася до църквата, проверката как се харчи субсидията й и дали се спазва законът за обществените поръчки все пак би хвърлила светлина върху църковните сделки.

#закон #законодателни промени #финансов одит #одит #Министър на финансите #Дянков #Симеон Дянков #църквата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »