Започва предизборната кампания за Европейски парламент

Започва предизборната кампания за Европейски парламент
От Централната избирателна комисия призоваха за спазване на правилата в предизборния период. Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

От полунощ започва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент на 25 май. От Централната избирателна комисия призоваха за спазване на правилата в предизборния период.

Точно в 18.00 часа във вторник изтече срокът за регистрация на кандидатски листи в Централната избирателна комисия. 15 партии, 6 коалиции и 4 инициативни комитета подадоха документи за участие в евровота на 25 май. Броят на участниците обаче още не е окончателен, тъй като ГРАО все още проверява подписката на независимия Янаки Ганчев. ЦИК заличи регистрацията на независимия кандидат Алекс Алексиев, защото настоящият му адрес е извън България. С решение ще бъде заличена и регистрацията на Николай Йовев.

Решенията на ЦИК могат да бъдат обжалвани, а съдът се произнася в тридневен срок.

Общо в кандидатските листи, включително и независимите кандидати, са посочени 315 лица. Те ще се надпреварват за 17 места в Брюксел.

В сряда ЦИК определи чрез жребий номерата, с които политическите партии, коалициите от партии и независимите кандидати ще участват в изборите за Европейски парламент „Коалиция за България“ ще бъде с № 15. ГЕРБ получи № 18, № 29 се падна на ДПС, а последната парламентарно представена в момента партия „Атака“ изтегли № 20.

Коалицията между „България без цензура“, ВМРО и ЗНС получи № 28. Реформаторският блок изтегли № 10, а АБВ на Георги Първанов ще търси успех с № 13. ПП „Синьо единство“ получи № 9, а Националният фронт за спасение на България - № 11.

#Европейски парламент #избори #кандидати #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"