Евробарометър: 31% от българите са доволни от условията на труд

Евробарометър: 31% от българите са доволни от условията на труд
Снимка: businessidei.com
A A+ A++ A

77% от европейците смятат, че условията на труд в тяхната страна са добри, но 57% от тях отчитат, че са се влошили през последните 5 години, показва проучване на Евробарометър, публикувано в четвъртък, в което се изследва как кризата е засегнала качеството на труда.

Резултатите показват, че са налице много големи разлики между държавите членки, като процентите варират от 94% за Дания до 38% за Гърция. Като цяло, повечето работници изразяват високи нива на удовлетвореност от работното време (80%) и здравословните и безопасни условия на работното място (85%).

Националното равнище на нивата на удовлетвореност са по-ниски в Хърватия (18%), Испания (20%), Италия (25%), България (31%), Словения, Португалия и Румъния (всяка с 32%), а също и в Словакия (36%) и Полша (38%). Най-високи са в Дания, която заема първо място, като 94% от работниците са удовлетворени от условията на труд. Австрия и Белгия заемат второто място, като са удовлетворени 9 от всеки 10 работници. Плътно след това се нареждат Финландия (89%), Обединеното кралство и Естония (и двете с 88%).

Тази разлика в нивата на удовлетвореност може да бъде обяснена с множество фактори: социалния и икономически контекст, повлиян от кризата, но също и структурни характеристики като социален диалог, социални политики и трудово право, които могат да са по-силно или по-слабо изразени в зависимост от националните ситуации в ЕС.

#Евробарометър #Труд #ЕС #България #проучване #условия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"