ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов

ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов
Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени. Снимка: tv7.bg
A A+ A++ A

Отделът за борба с корупцията в правосъдието разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждане на софтуер на две съдилища - в София и Плевен, пише „24 часа“, позовавайки се на австрийския вестник „Дер Щандарт“.

Авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от главната прокуратура в България.

Разследваният съдия е Веселин Пенгезов. Според изданието случаят вече е съобщен на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Скандалът за заобикаляне на закона за обществени поръчки от Пенгезов в качеството му на шеф на Военно-апелативния съд в София се разрази през 2010 г. Тогава от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) оповестиха доклад за фрапиращи нарушения, свързани с усвояване на 402 560 лв. без ДДС по ОПАК, отпуснати за разработване на „Информационна система за прозрачност във военните съдилища“.

Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени. Двамата трябва да се явят в понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми, съобщава „Труд“.

Според Пенгезов, цитиран от БНТ, разследването е поръчка. „Сега в един момент любимата прокуратура се сети, че съм виновен. Т.е. сети се, когато обявиха процедурата за конкурс за председатели на Апелативния съд. Естествено, че е поръчка. В четвъртък обявяват конкурса, във вторник получавам призовка“, заяви той.

#ОЛАФ #разследва #съдия #Веселин Пенгезов #софтуер #съдилища #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"