Парванов дал 119 000 лв. за подаръци

Парванов дал 119 000 лв. за подаръци
A A+ A++ A

Подаръци на стойност близо 119 000 лв. е раздал бившият президент на България Георги Първанов.

Подаръци за 118 635 лв. е направил Георги Първанов по време на държавни, официални и работни посещения в чужбина през втория си мандат, сочи справка, изготвена от администрацията на "Дондуков" 2, предоставена на "Труд" по Закона за достъп до обществената информация.

На първо място в топ 5 на най-скъпите дарове, връчени от Георги Първанов в периода 2007-2012 г., е този за бившия министър-председател на Италия - Силвио Берлускони.

По време на държавната визита на българския президент през февруари 2009 г. в Рим Берлускони получава статуетка "Спартак" на стойност 6000 лв. на скулптора Величко Минеков.

През май същата година при посещение на Георги Първанов и съпругата му Зорка във Ватикана папа Бенедикт XVI е зарадван с копие на икона на Св. Богородица със сребърен обков от Бачковския манастир за 3600 лв..

Емирът на Катар - Н. В. шейх Хамад бин Халифа ал Тани е получил пушка за 2229, 65 лв. от Първанов при официалното му посещение през ноември 2007 г. Съпругата на емира - Н. В. шейха Моза пък е дарена с носия за 1050 лв. и украса за глава, която струва 60 лв..

Ловно оръжие за 1500 лв. е подаръкът за краля на Йордания - Н. В. Абдула Втори бин ал-Хусейн. Съпругата му - кралица Рания ал-Абдула, е получила кристална ваза със сребърни инкрустации за 435 лв..

Пластика "Глиган" отново на скулптора Величко Минеков за 1800 лв. получил президентът на Молдова през март 2009 г.

Колегата му в Австрия - Н. пр. д-р Хайнц Фишер пък вероятно с удоволствие си спомня за българския президент Георги Първанов, докато пафка от лулата, подарена му от него м. г., на стойност 1300 лв..

Далеч по-скромни са даровете, които получават първите мъже на Руската федерация. През февруари 2009 г. при официалното посещение на Георги Първанов в Русия президентът Дмитрий Медведев е дарен с колажни копия на оригинални руски документи от българските архиви.

Освен това Първанов му връчва и реплика от чипровска чаша за 80 лв.. Съпругата на Медведев - Светлана, пък е зарадвана с копринен шал за 150 лв. и филигран с розово масло за 215 лв..

Малко по-щедра е бившата ни първа двойка към семейство Путин. С икона на свети Иван Рилски за 500 лв.е дарен премиерът Владимир Путин, а съпругата му Людмила - с реплика на сребърна фиала от Рогозенското съкровище за 900 лв..

Кметът на Москва по онова време - Юрий Лужков, получава литография "Храм - паметник Св. Ал. Невски" за 450 лв..
А председателят на Руската търговско-промишлена палата Евгений Примаков пластика "Хляб" (400 лв.), отново от Величко Минеков.

По време на посещението на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка в Париж за участие в среща на върха по въпросите на Средиземноморския съюз през юли 2008 г. френският президент Никола Саркози получава от българския си колега картина за 850 лв..

В справката не е посочено кой е авторът на платното. Сред най-оборотните подаръци, които Георги Първанов е носел за членовете на екипите на колегите си зад граница, за министър-председателите и председателите на парламенти, министри, кметове, протокол и т. н. служители са нож с надпис срещу 138 лв., чиния с конче за 149 лв., реплика - ритон - елен с рога, среден размер за 380 лв., чиния с подпис на президента за 149 лв. и други.

#Първанов #Георги Първанов #подаръци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »