С договор, но…без работа!

С договор, но…без работа!
Снимка: www.newrecruitment.eu
A A+ A++ A

Посредническите фирми за намиране на работа твърде лесно получават разрешение за дейността си и това поражда усещането за бърза, лесна и необезпокоявана „плячка“. Това са изводите, които се налагат, след скандала, който стана в Русе с хора, които са подписали договори за работа в чужбина, но така и не са заминали, а договорите са изтекли. Какво се оказва...?

Хората подписват договори, плащат си за услугата да им се намери работа от посредническата фирма в Европа, но после се оказва, че същата тази фирма няма отговорност към хората, въпреки че им е прибрала парите, а те не са заминали никъде. Всъщност разрешителните за посредническа дейност на частни фирми се предоставят от Изпълнителната агенция по заетостта към социалното министерство. За целта държавен служител от някое от бюрата по труда, в зависимост от адреса на съответната фирма, извършва така наречената „посредническа проверка“.

При нея се задават набор от абсолютно случайни, произволни въпроси, които касаят най-общо оборудването на фирмата. След това данните се предоставят в съответното бюро по труда под формата на доклад, а от там информацията отива към Дирекция „Регионална служба по заетостта“, Изпълнителна агенция по заетостта и социалното министерство, където информацията се обобщава и обикновено без проблеми се издава разрешително за посредническа дейност. С една дума, който не е поискал, само той не е получил такова разрешително.

Това поражда възможност едва ли не всеки да се занимава с такава отговорна дейност, въпреки че може и да няма не само професионалната подготовка за това, но може и да не е подходящ като човек за подобна работа. „Когато работиш с работодатели и клиенти работници, възможно е да се случи така, че да имаш сключен договор с работодател, но в някакъв етап от времето да не успеят да заминат хората. Така няма и да се изпълнят ангажиментите, поети от работодателя, когато е давал дадена заявка за настаняване на работници и за вземане на даден брой работници.

Когато един посредник сключва договор с кандидатите, той не поема специфичен ангажимент, че въпросното лице ще бъде настанено на 100%. Крайното решение се взема от работодателя. Той може и да не хареса кандидата, но дори и да го хареса, в някакъв етап, когато дори му е предложен договор, може да се случи проблем и да не се започне работа“. Това заявиха за novinite.bg от „Агенция Анонс 2011“ ЕООД.

На въпрос до каква степен държавата помага и до каква степен пречи, от същата агенция коментираха, че „държавата с нищо не помага. По-скоро затруднява работата и пречи за осъществяването на дейността, защото, ако става дума за изпращане на хора в чужбина, държавата няма никакъв интерес това да става. Те се осигуряват в чужбина, а така тя губи данъкоплатци. В България е по-лесно. Тук няма много пазар за такива фирми“. „В България няма как да се случи такъв проблем.

Имаме връзка с работодателите и това е невъзможно – да се подпише договор и да не започне работа човек. Работи се само с трудови договори. Процедурата по издаване за справки обаче е много утежнена. Те може да се изпращат по електронна поща, вместо, както е сега – на хартиен носител. Това отнема време и е излишно“, споделиха за novinite.bg от „Агенция шанс“ ЕООД.

Изводите, които се налагат от само себе си, са, че държавата трябва да намали бюрократичната тежест за фирмите посредници и да повиши качеството на дейността при издаването на разрешително за такава дейност. Това трябва да се случи и за да се подобрят услугите, и за да се намали рискът, както и за да станем по-конвертируеми на пазара труда в Европа.

Само при адекватни, навременни и прецизирани мерки можем да се надяваме да преодолеем проблема, така че да не се случват повече такива скандални ситуации като тази в Русе, а оказа се и в Троян, където хора с подписани договори не могат да заминат на работа.

#фирми #посредник #работа #договор #риск #доклад #служител #заетостта #министерство #агенция #работници #работодатели #разрешително #информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »