Русия изстрелва първата си ракета, създадена след разпада на СССР

Русия изстрелва първата си ракета, създадена след разпада на СССР
Модели на ракети от семейството "Ангара" на изложението МАКС 2009 / Wikimedia Commons
A A+ A++ A

След дългогодишни отлагания първата ракета, която Русия създава след разпадането на СССР, "Ангара" е най-сетне готова за полет. Изстрелването, според Moscow Times, е планирано за 25 юни, съобщава КОСМОС.БГ.

Това първо изстрелване няма да е ангажирано с изпращането на изкуствен спътник в космоса, а по-скоро ще бъде тествана работата на първата и втората степен при космически полет по суборбитална траектория.

Идеята за строежа на ракети "Ангара" възникна още в началото на 90-те години, след разпадането на СССР. За Русия притеснителен беше фактът, че много от космическите съоръжения се намират на територията на чужди държави - например, ракетите "Зенит" се разработват в Украйна, а космодрумът Байконур (от където се случват всички пилотирани полети) се намира на технологията на Казахстан. Строежът на ракети "Ангара" беше замислен, за да може Русия да се отърси от зависимостта от чужди държави. Освен тях, на територията на Русия понастоящем се строи нов космодрум - Восточний.

Ракетите "Ангара" са първите нови ракети, които Русия създава след разпадането на СССР. "Ангара" се предлага в няколко варианта. Лекотоварните "Ангара 1.1" и "Ангара 1.2" ще заменят ракетите "Космос", "Циклон" и "Рокот". Ракетата със средна товароподемност "Ангара 3" ще замени украинската "Зенит", ракетата "Ангара 5" ще замени ракетите "Протон".

Новите ракети "Ангара" ще работят преди всичко с керосин и кислород, които са много по-безопасни.

Сред плановете на Хруничев, разработчик на "Ангара", има концепции за използването на ракетите и за пилотирани полети. Ракетата "Ангара 5П" трябва да е в състояние да извежда в околоземна орбита 20-тонен шестместен пилотируем космически кораб.



#ракета #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"