40% от руснаците вярват, че Ленин е изиграл положителна роля за страната им

40% от руснаците вярват, че Ленин е изиграл положителна роля за страната им
Владимир Илич Ленин
A A+ A++ A

По случай 144-годишнината от рождението на Владимир Илич Ленин институтът „Левада център“ направи проучване, според което близо 40% от руснаците смятат, че той е изиграл положителна роля в историята на страната им. На обратното мнение са около 21%.

Днес всеки четвърти руснак (23%) не знае как да оцени ролята на Ленин за държавата, а 5% имат рязко отрицателно отношение (през 2006 г. в тази група са били 9%), съобщава „Дневник“.

Социологическото проучване се провежда от 2006 г. насам и показва трайно увеличаване на положителното отношение към лидера на болшевишката революция от 1917 г. и създател на бившия СССР. Преди 8 години позитивна оценка са давали 29%, а отрицателна – 27%.

Ленин е създател и водач на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), известна повече като болшевишката партия, създател на Третия комунистически интернационал и на първата социалистическа държава в света, първият министър-председател на Съветския съюз и създател на идеология, останала в историята с името марксизъм-ленинизъм. След Октомврийската революция е водач на Руската съветска федеративна социалистическа република, а от 1922 - де факто лидер на СССР. Обявен е от списание „Тайм“ за една от стоте най-влиятелни личности на 20. век.

Владимир Улянов и групата болшевики около него са инициатори на първата вълна от „червен терор“ в Русия, включващ масови репресии на обширни части от населението, особено по време на гражданската война, както и основаването на първите лагери, от които израства системата ГУЛаг. Неговото правителство изважда през март 1918 г. Русия от Първата световна война с цената на големи териториални загуби и броени месеци преди да победи коалицията, на чиято страна тя се сражава.

#Русия #СССР #Ленин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"