Марин: Не споделям еуфорията за закон за помилванията

Марин: Не споделям еуфорията за закон за помилванията
В средата на февруари мнозинството в парламента създаде временна анкетна комисия , която да проучи помилванията, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът (в периода 2002-2012 г.) Ангел Марин заяви, че не споделя еуфорията за закон за помилванията.

„Съгласен съм да се приемат законови норми, според които да отпаднат ограниченията за обявяване на лични данни на помилванията, за да бъде всичко прозрачно и ясно", обясни Марин пред Дарик радио.

„Не смятам, че това, което сега ми се случва, е, защото не съм говорил много като вицепрезидент", добави той.

През седмицата самият Марин съобщи, че по време на работата си като вицепрезидент е разгледал 8433 случая.

Той посочи, че за двата си мандата от 2002 до 2012 г. е помилвал 533 души и не e уважил молбите на други 7900 осъдени.

Марин е помилвал 233 души, осъдени за убийство, помилвал е и шестима с присъда за изнасилване. В 28 случая е отхвърлил предложение за даване на българско гражданство. В два случая е помилвал преди изпълнението на наказанието.

В началото на февруари 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими поискаха създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около помилванията, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

В средата на февруари мнозинството в парламента създаде временна анкетна комисия за проучване на нормативните актове, фактите и обстоятелствата по упражняване правото на помилване, опрощаване на събираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22.01.2002 - 22.01.2012 г.

Левицата и ДПС бяха против проекторешението за формирането на комисия, която да провери тези дейности. Вносителите от РЗС обаче настояваха да се разпише, че проверката трябва да обхване дейността на президентската институция по темата.

Заради твърдения за възможна противоконституционност, управляващите оставиха предмета на дейност на комисията с по-общ характер и никъде не споменаха президентството.

Скандалът около работата на президентската администрация във времето, в което тя бе оглавявана от Георги Първанов и Ангел Марин, възникна след като в медиите бе публикуван списък с помилванията на вицепрезидента Марин.

От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления.

В „Списъка на помилваните лица в периода 2002-2011 г.", фигурираха случаи, в които указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила.

От две години в. „Сега" съди същото президентство заради отказ да даде имената на помилваните или поне на хората в комисията, подготвящи документите.

#Ангел Марин #вицепрезидент #убийство #изнасилване #ГЕРБ #РЗС #Георги Първанов #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"