Стотина протестиращи „скачаха" срещу ACTA

Стотина протестиращи „скачаха" срещу ACTA
"Санитари" ритуално носеха на носилка пострадалите от ACTA зърнени култури, семена, лекарства и лични данни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около стотина души се събраха малко след 11 ч. пред Паметника на Съветската армия в столицата, за да изразят протеста си споразумението ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

С викове „Не на АCТА" и развети български знамена младежите искат категорично да заявят мнението си, че страната ни не трябва да ратифицира споразумението, предаде БГНЕС.

Те тръгнаха на символично протестно шествие и част от тях ще внесат протестна нота в представителството на ЕК у нас.

„Ние българите, европейците, гражданите, хората апелираме към вас да отхвърлите международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. Отправяме своя призив към стожерите на свободата, сигурността и справедливостта в Европа – ЕК и ЕП: „Кажете не на АCТА, така, както направиха милиони граждани от десетки държави. Обръщаме се и към Европейския съд, който бе сезиран от ЕК за разглеждане на споразумението: „Госпожи и господа европейски магистрати, разчитаме на вашето мъдро и отговорно решение, чрез което да защитите демокрацията, правата и свободите на гражданите", пише в протестната нота на гражданска инициатива „Не на ACTA".

В своя призив недоволните граждани отбелязват, че ACTA ще засегне и земеделието – семената и посевите, както и здравеопазването – генеричните лекарства.

Те смятат, че е застрашена и самостоятелната политика на фермерите при използването на собствени семена и посеви и че споразумението нарушава приетия чрез декларацията от Доха принцип „Предимство на здравеопазването пред търговските интереси".

Според блогъра Асен Генов, който активно следи темата, взетото решение на МС по предложение на министър Трайчо Трайков България да не предприема действия по ратификация на ACTA, е просто замразяване на действията и е хвърляне на прах в очите.

Това, което трябва да се направи, е да се вземе решение България да оттегли подписа си от споразумението, като такива разпоредби в самото споразумение съществуват и това реално може да бъде направено, обясни Генов.

„За мен фундаменталният въпрос е, че е необходимо да се преговорят фундаменталните понятия за авторско право и сродни права в контекста на новата цифрова епоха, в която живеем. Не трябва да изпускаме влака и трябва да се говори за нови концепции в сферата на интелектуалното право и авторските права", отбеляза той.

На същото мнение е и Светла Енчева, анализатор в социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

„В 21 век вече би следвало да има една съвсем нова концепция за авторските права, които така или иначе съществуват", заяви тя.

Шествието против ACTA се проведе при изключително засилени мерки за сигурност. Явно служителите на реда се бяха подготвили за много повече протестиращи.

В крайна сметка докато шествието бавно се предвижваше първо от паметника на Съветската армия към Народното събрание, а след това и към представителството на Европейската комисия и обратно до храм-паметника „Ал. Невски", малко по малко към него се присъединяваха още ентусиасти. Въпреки това в крайна сметка дори и с журналистите, дошли да отразят гражданското недоволство, присъстващите на протеста не надхвърлиха няколко стотин души.

Независимо от броя им, ентусиазъм за подскачане имаше, защото „който не скача е за ACTA" и за викове „Тук сме, за да спрем ACTA" не липсваше.

Този път отново имаше интересни хрумвания при нещата, създадени за протеста. Някой от младежите се беше сетил да нарисува на бял плакат 12-те звезди на ЕС, но върху тях беше поставил 12 малки черни октоподчета с надпис ACTA, а няколко санитари ритуално носеха на носилка пострадалите от ACTA зърнени култури, семена, лекарства и лични данни.

В крайна сметка столичният протест приключи пред сцената пред храм-паметник „Ал. Невски", където се проведе и концерт.

#ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #ЕК #ЕП #Европа #Европейския съд #Доха #протест #Асен Генов #Трайчо Трайков #България #МС #Центъра за изследване на демокрацията #Народното събрание #Ал. Невски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"