Здравното ведомство въвежда електронни здравни карти

Здравното ведомство въвежда електронни здравни карти
Всеки пациент ще има електронна здравна карта. Снимка: mediacenter.postbank.bg
A A+ A++ A

Всеки пациент ще има електронна здравна карта, предвиждат промени в Закона за здравето, приети от правителството в сряда, съобщиха от правителствената информационна служба.

„С измененията се създава законова база за изграждането и поддържането от министъра на здравеопазването на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациента“, пише в съобщението. Пациентите ще имат безвъзмезден достъп до електронните си здравни досиета.

Всички български граждани ще притежават електронни здравни карти, издавани от Националния център за обществено здраве. Още от април 2013 година всички хора имат възможност на достъп до своите здравни досиета с персонален идентификационен код, който се изважда в Регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Мерките, събрали най-много критики – плащане на болниците за дейността им по различни цени преди и след надхвърлянето на прогнозния им лимит, както и заплащане от НЗОК на онколекарства и нови медикаменти само ако за тях е договорена отстъпка – не фигурират в съобщението, изпратено от пресслужбата на Министерския съвет.

#карта #МЗ #пациент #досие #Кабинет #РЗОК #болници #каси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »