Наполитано: България е център на сигурността

Наполитано: България е център на сигурността
Специалният съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма и вътрешната сигурност Джон Бренън (ляво) и министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов (дясно). Снимка: МВР
A A+ A++ A

България е център на сигурността в Югоизточна Европа, заяви секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

Това стана по време на посещението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и директора на ГДБОП гл. комисар Станимир Флоров в САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата се срещнаха със секретаря по сигурността Джанет Наполитано и със специалния съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма и вътрешната сигурност Джон Бренън.

На срещата присъстваха и директорите на „Сикрет Сървис“ Марк Съливан, на Службата по имиграционен и митнически контрол Джон Мортън и на международната дейност в Департамента за вътрешната сигурност на САЩ Марк Куманс.

„България е център на сигурността в тази част на Европа и е стабилен гарант за сигурността на региона в частност и света като цяло“, каза Наполитано.

Секретарят по вътрешната сигурност подчерта поредицата успешни операции между ГДБОП и „Сикрет Сървиз“ през последните месеци, които са израз на сътрудничеството между специалните служби в двете държави.

Наполитано наблегна на факта, че по оперативните дела се обменя информация в реално време, като в повечето случаи службите на Департамента за вътрешна сигурност и МВР работят съвместно по конкретни обекти.

По време на посещение в София през октомври директорът на „Сикрет Сървиз“ Марк Съливан също похвали страната ни и подчерта, че партньорството между България и САЩ никога не е било по-добро.

Процесите в Северна Африка и произтичащите от тях емиграционни потоци към Европа и света също бяха обсъждани по време на срещата.

Департаментът за вътрешна сигурност отчита факта, че процесите в тази част на света биха могли да повишат рисковия фактор по отношение на трафик на хора и оръжие, което би могло да окаже сериозен криминогенен натиск спрямо правоохранителните системи на Европа и САЩ.

Американската страна обаче е уверена в способностите на българските гранични власти.

Друга сфера, в която ще си сътрудничат двете държави, е т.нар. Инициатива „Глобален щит“, имаща за цел да гарантира сигурността на контейнерните товари.

Тази инициатива е важен елемент от системата за глобална сигурност, тъй като контейнерните товари биха могли да бъдат използвани от терористични организации и организирани престъпни групи.

Три са сферите пък, в които България и САЩ ще си сътрудничат по въпросите на контратероризма и вътрешната сигурност: международният тероризъм, отношенията в сферата на киберсигурността и киберпрестъпленията и противодействието срещу организираната престъпност.

#киберпрестъпления #вътрешна сигурност #контратероризъм #Северна Африка #Марк Куманс #Джон Мортън #Станимир Флоров #директор на ГДБОП #МВР #ГДБОП #Джанет Наполитано #секретар по вътрешната сигурност на САЩ #Сикрет сървиз #директор на Сикрет сървиз #Марк Съливън #Обама #Джон Бренън #Специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма и вътрешната сигурност #министър на вътрешните работи на България #Цветан Цветанов #България #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »