Борисов: ДДС върху лекарствата няма да се намали

Борисов: ДДС върху лекарствата няма да се намали
"Това е популизъм и няма да го правим сега", отсече министър-председателят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДДС върху лекарствата няма да се намали, въпреки искането на опозицията, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят посети Банско заради старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените, който ще се състои на 25 и 26 февруари.

„Ако започнем с лекарствата ще отидем на хляба, ще отидем на всичко, а всъщност България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това е популизъм и няма да го правим сега", подчерта Борисов, цитиран от БНР.

По-рано в събота министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че подкрепя намаляването на данък добавена стойност върху лекарствата, като една от възможностите за намаляване на крайната им цена.

„Намаляването на ДДС върху лекарствата е вариант за поевтиняване на крайната им цена и е съвсем естествено министърът на здравеопазването да е на това мнение, а финансовият министър – на противоположното", каза той пред Дарик радио.

През седмицата Константинов описа три начина за намаляването на цените на лекарствата. По думите му възможностите са силово налагане на производителите на по-ниски цени, намаляване на ДДС за лекарствата или въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следят оборотите.

Дискусиите около цените на лекарствата в България се зародиха след разследване на ТВ7, което показа, че голямата българска фармацевтична компания „Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарства на българската здравна каса в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън Евросъюза.

#ДДС #лекарства #опозиция #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Банско #Световната купа по ски-алпийски дисциплини #България #ЕС #данъци #популизъм #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #цени #НАП #Софарма #Сърбия #Турция #Евросъюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »