Скандал откри Общото събраните на адвокатите

Скандал откри Общото събраните на адвокатите
На 25 февруари в хотел Шератон се състоя откриване на Общото събрание на адвокатите от страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със скандал започна Общото събраните на адвокатите от страната, на което трябваше да бъде избрано ново ръководство на Висшия адвокатски съвет, а старото да отчете своята дейност през последната година.

Още в началото на заседанието стана ясно, че 123-мата адвокати, които трябваше да представляват софийската адвокатска колегия в общото събрание, могат да бъдат само и единствено гости, предаде БГНЕС.

Това се случи поради факта, че има решение на Висшия адвокатски съвет, съгласно което е отменено решението за избор на делегати от софийската колегия.

Така, на практика, столичните адвокати не могат изобщо да участват в общото събрание. Делегатите от столицата трябваше да представляват над 4000 адвокати. Според изчисленията на някои правозащитници, тези 123-ма делегати трябваше да защитят интересите на близо 42.3 % от общата членска маса на адвокатурата.

Заради казуса със столичните адвокати, Орлин Симеонов от адвокатската колегия във Варна поиска да се промени дневният ред и да отпадне точката за избор на ново ръководство, докато столичани си изберат нови делегати.

Председателят на Софийския адвокатски съвет Петър Китанов, който обаче така и не е встъпил в длъжност, поиска изборите да бъдат отложени с поне два месеца, за да се даде възможност да се свика извънредно заседание на софийските правозащитници.

Адвокат Емилия Недева от Пловдивската адвокатска колегия обаче обясни, че по закон няма как общото събрание да бъде проведено на друга дата, тъй като законодателят изрично е написал, че заседанието трябва да се проведе в последната събота и неделя на месец февруари.

Единствената възможност за отлагане, предвидена в закона, е в рамките на един час при липсата на кворум.

Именно този аргумент беше изтъкнат от сегашния председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, за което тя беше освиркана от софийските адвокати, които демонстративно напуснаха залата и не пожелаха да изслушат отчета й за 2011 г.

#Общото събрание на адвокатите #Висшия адвокатски съвет #делегати #столица #Орлин Симеонов #Варна #Емилия Недева #Пловдивската адвокатска колегия #Даниела Доковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"