Американски шпиони: Иран не разработва ядрена бомба

Американски шпиони: Иран не разработва ядрена бомба
Преди дни върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че иранският ядрен курс ще остане същият въпреки тежестта на международните санкции, покушенията и всички останали препятствия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Следвайки оценка от края на 2007 г., американските разузнавателни агенции продължават да са на мнение, че Иран не работи по създаването на ядрено оръжие, пише „Ню Йорк Таймс".

Като цитира „сегашни и минали отговорни представители", вестникът отбелязва, че 16-те американски разузнавателни агенции се придържат към „консенсуса", че продължават да са валидни заключенията от доклад от ноември 2007 г. на Националния съвет по разузнаване (NIC), а именно, че Иран се е отказал през 2003 г. от програмата си за създаване на ядрено оръжие.

Според всекидневника това заключение е било „глобално потвърдено" в нова оценка от 2010 г., съобщиха АФП и БГНЕС.

Макар да няма никакъв спор по това, че Техеран изпълнява програма за обогатяване на уран, ЦРУ и другите агенции смятат, че Иран още не е решил да поднови разработването на ядрено оръжие.

Според американските анализатори програмата за обогатяване може да отговаря на желанието на Техеран да подхранва „стратегическа амбиция" и да увеличи регионалното си влияние, като всява съмнение относно реалните си възможности във военната ядрена област.

Днешната статия на „Ню Йорк Таймс" излиза в момент, когато напрежението около иранската ядрена програма се покачи, а Израел дава противоречиви сигнали относно евентуален свой удар по иранските ядрени инсталации.

От своя страна Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призна миналата седмица, че е в задънена улица по иранското ядрено досие, и посочи, че са налице „големи различия" с Техеран относно изясняването на неговата ядрена програма.

МААЕ изпрати две мисии на високо равнище в рамките на един месец, но и двете се върнаха с празни ръце.

#Иран #ядрено оръжие #Ню Йорк Таймс #разузнавателни агенции #Националния съвет по разузнаване #Техеран #уран #ЦРУ #ядрена програма #Израел #Международната агенция за атомна енергия #МААЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"