„Приятели на Сирия" признаха за законен Сирийския национален съвет

„Приятели на Сирия" признаха за законен Сирийския национален съвет
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също взе участие в конференцията „Приятели на Сирия", която се проведе в Тунис. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците на международната среща за Сирия в Тунис признаха Сирийския национален съвет за „легитимен представител на сирийците, който търси демократични реформи по мирен път".

Това се потвърждава в документа от конференцията „Приятели на Сирия", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус".

В изготвената декларация 60-те страни-участнички „се споразумяха да разширят мащаба на взаимодействие със сирийската опозиция и нейната практическа поддръжка".

В петък опозиционният Сирийски национален съвет (СНС) призова държавите, участващи в конференцията „Приятели на Сирия", да въоръжат бунтовническата Свободна сирийска армия и да подкрепят всички видове народна съпротива срещу режима на президента Башар ал Асад.

Арабските и западните държави са раздвоени по въпроса дали да въоръжат сирийските бунтовници. Част от тях се притесняват, че това може само да влоши насилието и то да се разпространи в съседните държави.

В навечерието на срещата заместник генералният секретар на Арабската лига Ахмед Бен Хели заяви пред „Ройтерс", че ако се въоръжи опозицията в Сирия, това ще доведе до открита гражданска война. Подкрепата за опозицията вероятно ще бъде финансова, техническа и хуманитарна, смята той.

#Сирия #Тунис #Сирийския национален съвет #Приятели на Сирия #опозиция #Сирийски национален съвет #СНС #Свободна сирийска армия #Башар ал Асад #президент #Арабската лига #Ахмед Бен Хели #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »