Започна снеготопенето, опасност от наводнения

Започна снеготопенето, опасност от наводнения
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

През следващите 6-7 дни в равнинната част (под 600 м) от страната снежната покривка почти навсякъде ще се стопи, сочат още данните за актуалната снежна покривка и за симулираното водно съдържание в снега.

Очаква се в събота температурите да са сравнително високи, а процесът на снеготопене през следващите дни да обхване 72.5% от територията на страната, съобщават още от Министерството на околната сред и водите (МОСВ).

От ведомството посочват като благоприятно обстоятелство, че снежната покривка в Източна и Югоизточна България, както и във водосборите на реките Върбица и Крумовица е редуцирана от постепенното снеготопене досега.

Не се очакват значителни валежи през периода, с изключение на слаби превалявания в неделя - отначало от дъжд, а късно през деня ще преминават в сняг, съобщават още метеоролозите.

В сряда вятърът отново ще стане от северозапад - запад, и на места отново ще има превалявания от дъжд и сняг.

Актуалните данни за симулирано водно съдържание в снега са от системата за Прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS).

Анализът на прогнозите за предстоящия период е изпратен в Ситуационния център към МВР, дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, областните управители и четирите Басейнови дирекции на територията на страната, предаде Дарик.

Заради интензивното снеготопене, превантивните мерки срещу наводненията са все по-належащи, предупреждават специалисти.

Очакванията са, че най-силно ще бъде засегната Северозападна България, където заради силния западен вятър, снегът ще се топи по-бързо. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма, Места, Марица и Арда.

Най-голяма е дебелината на снега в Пирин и Рило-Родопската област. Благоприятно обстоятелство за Източна и Югоизточна България е, че снежната покривка там вече намаля.

През следващата седмица температурите ще се повишат с 0 до 10 градуса, което ще доведе и до разчупване на ледовете по река Дунав.

Преди ден Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия алармира за опасност от катастрофални наводнения в България.

„Макар хиляди хора да остават в плен на снега в Сърбия и България, има предупредителни признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката", заяви Маргарет Валстрьом, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Местата без адекватна инфраструктура за управление на наводненията, като язовирни стени и диги, ще пострадат особено тежко, допълни тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници