ЦИК: Няма да анулират регистрации на партии заради личните данни

ЦИК: Няма да анулират регистрации на партии заради личните данни
Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Не е странно, че данни на хора, които не подозират, са попаднали в партиините списъци за регистрация. В България личните данни се използват с повод и без повод. До лични данни можем да се доберем по най-различни начини. Дори за писмото, което получаваме препоръчано по пощата, искат ЕГН, коментира заместник-председателят на Централната избирателна комисия Маргарита Златарева.

Според представителя на ЦИК има два начина потърпевшите да потърсят правата си.

„Всеки гражданин може да подаде сигнал до Комисията за защита на личните данни, която ще направи проверка, и при установена нередност ще санкционира администратора – тоест съответната партия. Другият начин е сигнал до прокуратурата. При всички положения отговорността е лична, на лицето направило списъка и съотвтната партия“, обясни Златарева.

Зам.-председателят обясни, че няма опасност да бъде анулирана регистрацията на някоя от партиите заради тази нередност. Причината е, че партиите са представили списъци с много повече от 2500 подписа, така че и да има „фантоми“, те няма да навредят на регистрацията.

По-рано във вторник говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че работна група от членове на Централната избирателна комисия ще провери всеки един сигнал на граждани, които не са се подписали в конкретен партиен списък или инициативен комитет за евроизборите, но въпреки това фигурират в него. След което всички случаи ще бъдат препратени към Комисията за защита на лични данни и прокуратурата, обеща Нейкова пред БНТ.







#Маргарита Златарева #ЦИК #Камелия Нейкова #Нейкова #Централната избирателна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"