Дефлацията се забавя за първи път от половин година

Дефлацията се забавя за първи път от половин година
През март дефлацията у нас е била 0,2% на месечна и 2,4% на годишна база. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

През март дефлацията у нас е била 0,2% на месечна и 2,4% на годишна база, като за първи път от шест месеца забавя темп, предаде investor.bg.

По данни на Националния статистически институт от началото на годината дефлацията е 0,8%, а за последната една година до март (спрямо предходните 12 месеца) е 0,6%. „Това, което виждаме като движение на цените, е проявление на това, което се случва в икономиката. Тя продължава да пълзи по дъното. Няма нови работни места и търсенето е сериозно свито“, коментира за novinite.bg икономистът Петър Ганев.

Според него намаляването на цената на тока оказва съществено влияние за намаляването на цените в последните 7 - 8 месеца. Но не само цената на тока, а и търсенето, което продължава да е притиснато, са двата фактора според него, които оказват влияние върху стойностите на дефлацията. Тенденцията на понижение се запази през цялото първо тримесечие на 2014 г. Спадът през март обаче може би е сигнал, че дефлацията започва да забавя своето темпо.

БНБ очаква, че през второто тримесечие под влияние на постепенното свиване на отрицателния принос на контролираните цени и ниската положителна инфлация при храните и горивата, спадът на цените ще спре. Очакванията на Министерството на финансите са, че през 2015 г. инфлацията ще се ускори до 2,4%, след което ще се забави до 1,7-1,8% в периода 2016 - 2017 г. „Може би е постижим ръст на икономическото развитие, както го планират от Министерство на финансите (МФ), едното не отрича другото.

Но посочените стойности може би са малко по-оптимистични, отколкото реално може да се постигне. Дефлацията влияе в немалка стапен на приходите от ДДС, което е важно за МФ. Това е важно, защото приходите от ДДС идват от номиналния растеж на икономиката“, каза още Петър Ганев. Международният валутен фонд прогнозира дефлация от 0,4% за 2014 г., като очаква през 2015 г. инфлацията да се ускори до 0,9%.

#Петър Ганев #БНБ #ДДС #статистика #икономика #ръст #ток #финанси #дефлация #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »