Русия и Западът размениха обвинения в СС на ООН

Русия и Западът размениха обвинения в СС на ООН
Украинският представител в ООН Юрий Сергеев каза, че страната му "е изправена пред голяма терористична атака, дирижирана от Русия". Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Извънредно заседание за ситуацията в Украйна проведе Съветът за сигурност (СС) на ООН. То бе поискано от Русия след изявленията на и.д . президент на Украйна Александър Турчинов, че Киев започва операция с участието на Въоръжените сили срещу въстаналите проруски въоръжени бунтовници в източната част на Украйна.

"Западът е този, който ще определи дали гражданската война в Украйна може да се избегне", заяви руският посланик в ООН Виталий Чуркин. Той поиска от Запада и на първо място от САЩ да окажат натиск върху властите в Киев, да "спрат да използват сила срещу украинския народ и да започнат истински диалог".

Представителят на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия, че "създава и дирижира нестабилност" в източната част на Украйна. По думите и неотдавнашните събития в региона "са точно копие на тактиките, използвани от руските сили в ранните етапи на кризата в Крим".

За британския посланик Марк Лайъл Грант, става дума за "опасна ескалация във вече опасна ситуация". Според френския посланик Жерар Аро „бъдещето на Украйна не би трябвало и не би могло да зависи от други, освен от украинците".

Руският представител обяви, че предвидената за 17 април среща в Женева с участието на Украйна, ЕС, САЩ и Русия ще бъде провалена, ако властите в Киев започнат военна операция в източната част на страната, предаде БГНЕС.

Украинският представител в ООН Юрий Сергеев каза, че страната му "е изправена пред голяма терористична атака, дирижирана от Русия".

#заседание #ООН #сигурност #Съвет #Украйна Крим #Западът #Русия #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници