Солвей Соди с първа награда за „Инвеститор в околната среда"

Солвей Соди с първа награда за „Инвеститор в околната среда"
A A+ A++ A

Солвей Соди бе отличена с първа награда за «Инвеститор в околната среда», по време на церемонията по връчването на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите на 23.02.2012 г.

Призовете се връчват за девети път, като за 2011 г. са постъпили рекорден брой проекти - 65, подадени от 45 компании.

Наградите бяха връчени в шест категории, като "Инвеститор в околна среда" е най-специална, тъй като дава правото отличените компании да се състезават за Европейската награда за околна среда, през 2014 г.

Солвей Соди получи наградата от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма – Жулиета Хубенова, присъдена за изграждането на нов котел в дъщерната си компания – ТЕЦ Девен, която е най-голямата централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия на Балканите.

Солвей Соди е най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 милиона тона годишно. Като едно от най-големите индустриални предприятия в България, Солвей Соди осигурява около 1 % от общия износ за страната.

Инсталацията за комбинирно производство на Солвей Соди е изградена по изключително модерна технология, единствена по рода си не само в България, но и в Европа, за която са инвестирани 150 милиона лева.

Комбинираното производство или когенерацията е най-иновативният метод за едновременно генериране на топлинна и електрическа енергия от един и същи енергиен източник. Той е високоефективен и екологично чист метод на производство, който може да постигне общи нива на енергийна ефективност от около 90% и да намали емисиите на СО2 с около 250 млн. тона в ЕС до 2020.

Новият котел на „циркулиращ кипящ слой" в ТЕЦ Девен позволява да се намалят емисиите от азотни окиси и прах в съответствие с последните европейски норми за CO2 и други емисии, като серни окиси, азотни окиси, прах, отбелязват от компанията.

«Солвей Соди се стреми към непрекъснато подобряване опазването на околната среда чрез контролирано потребление на природните ресурси, органичаване нивото на емисии в атмосферата, водите и почвите, както и намаляване на отпадъците,» казаха от ръководството по повод отличието.

«Именно поради ангажимента си към устойчивото развитие, Солвей Соди инвестира много средства и усилия за покриване на най-високите международни стандарти и развитие на когенеративната си инсталация. Тя дефакто е единственият разумен начин за осигуряване на енергията, необходима за индустрията и особено за химичните реакции при производството на синтетична калцинирана сода,» добавиха още от Солвей Соди.

#Солвей Соди #Български форум на бизнес лидерите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"