България начело в ЕС по диференциация на работната заплата

България начело в ЕС по диференциация на работната заплата
Нискоквалифицираните работници срещат особени трудности при търсенето на работа, тъй като компаниите в промишления сектор освобождават част от персонала си. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Диференциацията на работните заплати се увеличи драстично от началото на световната финансова криза, като това най-ясно личи в България, Унгария и Великобритания, гласи доклад на Международното бюро по труда (МБТ).

Изследването на Бюрото отбелязва, че тенденцията ще продължи да се засилва, тъй като все повече европейски страни се ангажират с икономии и трудови реформи, предаде БГНЕС.

То използва официалните данни от общо 30 страни и 14 проучвания на национално ново. Според резултатите от него временно заетите служители са били най-тежко засегнати от съкращения.

Младите европейци пък се сблъскват с почти два пъти по-високи нива на безработица спрямо възрастните в повечето страни на континента.

Изследването също така сочи, че нискоквалифицираните работници срещат особени трудности при търсенето на работа, тъй като компаниите в промишления сектор освобождават част от персонала си.

Освен това дискриминацията към жените през последните няколко години се е влошила осезаемо, допълниха от МБТ.

Най-драстична диференциация се наблюдава в България, Унгария и на Острова, отбеляза международната трудова борса.

В отговор експертът на Бюрото Даниел Воган-Уайтхед изтъкна, че „диференциацията не само е допринесла за икономическата криза, но и се е влошила в резултат от нея“.

„Това би трябвало да мотивира всички депутати, дори в период на фискална консолидация, да поставят борбата с диференциацията в центъра на политическия си дневен ред и да изготвят планове за справяне с нея“, подчерта още Уайтхед.

#България #Великобритания #Острова #Унгария #трудова борса #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"