Сирийската опозиция: „Приятели на Сирия“ да ни въоръжат

Сирийската опозиция: „Приятели на Сирия“ да ни въоръжат
Размириците в Сирия срещу режима на президента Башар Асад продължават от май м.г., като в тях загинаха над 7000 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционният Сирийски национален съвет (СНС) призова държавите, участващи в конференцията „Приятели на Сирия“ в Тунис, да въоръжат бунтовническата Свободна сирийска армия и да подкрепят всички видове народна съпротива срещу режима на президента Башар ал Асад.

„Ако режимът не приеме условията на политическата инициатива, предложена от Арабската лига, за прекратяване на насилието срещу гражданите, „Приятелите на Сирия“ не бива да възпират отделни държави да подпомагат сирийската опозиция чрез военни съветници, обучение и осигуряване на оръжия, с които тя да се защитава“, се казва в изявление на СНС, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“.

Арабските и западните държави са раздвоени по въпроса дали да въоръжат сирийските бунтовници. Част от тях се притесняват, че това може само да влоши насилието и то да се разпространи в съседните държави.

Свободната сирийска армия, съставена предимно от дезертьори от силите на Асад, досега успяваше да внася контрабандно оръжия и да ги купува на черния пазар.

Представителите на сирийската опозиция на форума в Тунис, в който участват над 50 държави (сред които не са Китай и Русия), подчертаха, че досега никой не й е предоставил официално военна подкрепа.

В навечерието на срещата заместник генералният секретар на Арабската лига Ахмед Бен Хели заяви пред „Ройтерс“, че ако се въоръжи опозицията в Сирия, това ще доведе до открита гражданска война. По думите му това още повече ще усложни нещата.

Арабски представител сподели пред световната агенция, че не очаква на конференцията да се вземе решение за въоръжаване на сирийските бунтовници предвид липсата на единна позиция в лигата.

Подкрепата за опозицията вероятно ще бъде финансова, техническа и хуманитарна, смята той.

#Сирийски национален съвет #Сирия #Тунис #Приятели на Сирия #Свободна сирийска армия #Башар ал Асад #Арабската лига #Китай #Русия #Ахмед Бен Хели #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »